بررسی دلایل کمبود برق و اقدامات جدید توانیر در مقابله با استخراج غیرمجاز رمزارز
مطابق با بررسیها، کاهش میزان گاز تحویلی به نیروگاهها و تامین ناکافی سوخت مایع به عنوان دلایل اصلی کمبود برق در کشور معرفی شدهاند. در حالی که استخراج رمزارز به عنوان یک عامل فرعی در این بحران مطرح است، شرکت توانیر در واکنش به گزارشهای منتشر شده، بر وجود روشهای مجاز و قانونی برای استخراج رمزارز در ایران تأکید کرده است. این شرکت همچنین اعلام کرده که دستورالعملهایی برای تأمین برق مراکز استخراج رمزدارایی از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر یا خرید برق از تابلوی سبز صادر کرده است.
پاسخ توانیر به گزارش «دنیایاقتصاد»
در پاسخ به گزارش «دنیایاقتصاد»، شرکت توانیر اعلام کرد که برای کاهش ناترازی تولید و مصرف برق در تابستان سال ۱۴۰۴، طرحها و پروژههای مختلفی در دست اقدام است. این پروژهها شامل احداث نیروگاههای حرارتی، بهموقع انجام دادن تعمیرات نیروگاهها، ارتقاء واحدهای نیروگاهی، توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و بهینهسازی شبکه برق کشور میشود. همچنین، توانیر در نظر دارد تا با استفاده از حداکثر ظرفیت نیروگاهها و ارتقای قابلیتهای شبکه، تأمین برق پایدار را برای مصرفکنندگان در تابستان آینده تضمین کند.
جایگاه استخراج رمزارز در بحران برق
استخراج رمزارزها به دلیل مصرف زیاد انرژی، یکی از مشکلات اصلی در تأمین برق کشور است. در این راستا، برآوردها نشان میدهد که استخراج غیرمجاز رمزارزها حدود ۲هزار مگاوات از ظرفیت برق کشور را مصرف میکند. به عنوان مثال، هر ماینر تقریباً ۳.۵ کیلووات ساعت برق مصرف میکند و یک مزرعه غیرمجاز با ۸ دستگاه ماینر در یک ماه حدود ۲۰ هزار کیلووات ساعت برق مصرف خواهد کرد. این میزان مصرف معادل مصرف ۱۰۰ خانوار در فصل زمستان است.
تشویق به گزارشدهی و مقابله با مزارع غیرمجاز
برای مقابله با این معضل، شرکت توانیر اعلام کرده که از طریق دادهکاوی مصرف برق مشترکان و گزارشهای مردمی، مزارع غیرمجاز استخراج رمزارز شناسایی میشوند. به منظور تشویق مردم به گزارشدهی، برای هر دستگاه ماینر غیرمجاز گزارشی که توسط افراد به ثبت برسد، پاداشی تا یک میلیون تومان در نظر گرفته شده است. همچنین برای گزارش مزارع بزرگتر، تا ۵۰ میلیون تومان پاداش در نظر گرفته شده است. این اقدامات به کاهش فشار از روی شبکه برق کمک خواهد کرد و در راستای تأمین برق پایدار برای تمامی مشترکان عمل خواهد کرد.
در عین حال، برای مقابله با متخلفان، جریمههای مالی و حتی قطع دائم انشعاب برق نیز برای مزارع غیرمجاز استخراج رمزارز در نظر گرفته شده است. طبق آمار، تاکنون بیش از ۸۰۰ مگاوات برق مصرفی از مزارع غیرمجاز استخراج رمزارز شناسایی شده که معادل تولید یک نیروگاه بزرگ است.
با اجرای این پروژهها و اقدامات، شرکت توانیر امیدوار است که ناترازی تولید و مصرف برق در سال آینده به طور مؤثری کاهش یابد و مصرف برق بهینه شود.