سفر رئیسجمهور ایران به تاجیکستان: گامی جدید در توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی
رئیسجمهور روز چهارشنبه در رأس هیاتی به تاجیکستان سفر کرد. توسعه همکاریهای اقتصادی با تاجیکستان از مهمترین اهداف رئیسجمهور و تیم همراه در این سفر محسوب میشود. طی روزهای اخیر، هیات ایرانی شامل مسئولان و اعضای اتاق بازرگانی و وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، جلسات متعددی را بهمنظور گسترش روابط اقتصادی، فرهنگی و تجاری با مقامات تاجیکی برگزار کردند.
دیپلماسی اقتصادی فشرده در دوشنبه
مذاکرات درباره ایجاد تعرفههای ترجیحی، تسهیل روند ترانزیت به تاجیکستان، و بررسی فرصتهای سرمایهگذاری مشترک از جمله محورهای اصلی گفتوگوهای اخیر بین دو طرف بود. علیرغم وجود ظرفیتهای فرهنگی مناسب برای همکاریهای همهجانبه میان ایران و تاجیکستان، براساس آخرین آمار، میزان تجارت دو کشور در سال ۲۰۲۴ میلادی به ۳۸۷ میلیون دلار رسید. بنابراین، سفر رئیسجمهور به دوشنبه میتواند نقطه آغاز فصلی جدید در روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور باشد.
گفتوگوهای رئیس اتاق بازرگانی ایران و وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان
در راستای گسترش روابط اقتصادی، صمد حسنزاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران و ذوقی ذوقیزاده، وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان، در خصوص تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی گفتوگو کردند. وزیر تاجیکستان در این دیدار از تلاش دولت متبوع خود برای ارتقای رتبه ایران از هفتم به اولین شریک تجاری تاجیکستان خبر داد و گفت: «دولت تاجیکستان تمایل دارد رتبه ایران را بهعنوان شریک تجاری خود از هفتم به اول ارتقا دهد.»
تاکید بر لزوم اجراییسازی تفاهمنامهها و نقشه عمل بلندمدت
ذوقیزاده همچنین بر لزوم اجرایی شدن تفاهمنامههای امضا شده بین دو کشور و برنامهریزی برای تدوین نقشه عمل بلندمدت تأکید کرد. وی افزود: «تجارت میان ایران و تاجیکستان در سال ۲۰۲۴ به ۳۸۷ میلیون دلار رسیده که نشاندهنده رشد ششبرابری نسبت به گذشته است، ولی این افزایش هنوز رقم قابلتوجهی نیست.» او همچنین خواستار تسریع در پروژههای سرمایهگذاری مشترک شد و از امضای ۲۰ سند همکاری با حضور رئیسجمهور ایران در دوشنبه خبر داد.
پتانسیلهای اقتصادی ایران در همکاری با تاجیکستان
صمد حسنزاده در این دیدار بر اهمیت افزایش همکاریها در زمینههای صادرات، واردات و سرمایهگذاری تأکید کرد. وی به توانمندیهای ایران در زمینههای مختلف از جمله تکنولوژی داروسازی، خدمات فنی و مهندسی، گردشگری سلامت، تولید و صادرات کاشی و سرامیک، فولاد و شیشه اشاره کرد و گفت: «ایران آمادگی دارد در بخشهای مختلف اقتصادی و تجاری با تاجیکستان همکاری کند.»
وی افزود: «اتاق بازرگانی ایران آماده است تا هرگونه همکاری در جهت توسعه تجارت و سرمایهگذاری مشترک را با تجار و فعالان اقتصادی تاجیکستان فراهم کند.»
تسهیل در حملونقل و سرمایهگذاری
حسنزاده همچنین بر تسهیل انتقال پول، حملونقل و بیمه سرمایهگذاری تأکید کرد و گفت: «اتاق ایران آماده است تا در زمینه نوسازی و بازسازی صنعت آسانسور تاجیکستان نیز همکاریهای خود را با چندین شرکت بزرگ ایرانی آغاز کند.»