آشنایی با نحوه سرمایه گذاری در ایران
چرا در ایران سرمایه گذاری کنیم؟ سه دلیل وجود دارد.
اول اینکه به دلیل شرایط بنیادی بازار، سرمایه گذاری در ایران ارزشمند است .
دوم اینکه در حال حاضر دیگران از این کار خودداری میکنند.
و در نهایت برای ایجاد تغییرات مثبت، سرمایهگذاری در ایران وسیلهی خوبی است.
جذابیت بازار ایران چشمگیر است. این کشور در مرکز غرب آسیا واقع شده است و به آن امکان دسترسی به بازارهای منطقهای در خاورمیانه و آسیای مرکزی را میدهد و در عین حال به عنوان نقطهای برای تجارت بین اروپا و چین عمل میکند. ایران با داشتن تقریبا 83 میلیون نفر جمعیت، هجدهمین کشور پرجمعیت جهان است. با نگاهی به سرانه تولید ناخالص ملی، این کشور رتبهی بیست و سوم اقتصاد جهان را دارا است. بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی مربوط به بخش خدمات است و علیرغم اینکه ایران بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان را دارد، اقتصاد متنوعی هم دارد.
ایران جمعیت جوانی دارد و دو سوم جمعیت زیر 40 سال سن دارند و همچنین اکثریت آنها دارای تحصیلات عالی هستند. ایران سومین سرانه مهندسان را در جهان دارد. سه چهارم جمعیت ایران شهرنشین هستند. 127 میلیون اشتراک تلفن همراه و 45 میلیون کاربر تلفن هوشمند در ایران وجود دارد. ضریب نفوذ خدمات بانکی در طول دو دهه توسعهی سریع بخش مالی، 94 درصد میباشد که بانکهای بخش خصوصی نقش فزاینده و مهمی را در آن ایفا میکنند.
تحریمها به عنوان چالش اقتصادی مهمی پیش روی ایران است. اما اگر نگاهی وسیع به این موضوع داشته باشیم، میتوانیم خوش بین باشیم و نیمه پر لیوان را ببینیم، به ویژه وقتی ایران را با همسایگانش مقایسه کنیم.
ایران بیش از 100 میلیارد دلار ذخایر ارزی دارد که تقریباً این رقم ده برابر ترکیه و پنج برابر پاکستان میباشد. در همین حال، کل بدهی خارجی ایران تنها 1.5 درصد تولید ناخالص ملی است، در حالی که رقم این شاخص در ترکیه 63 درصد و در پاکستان 42 درصد میباشد. امروزه ممکن است تحریمها فضای مالی در ایران را محدود کرده و سرمایه گذاری دولت را به تاخیر انداخته باشد، اما این بدان معناست که عملکرد مالی قوی بسیاری از شرکتهای ایرانی با سرمایههای دولتی ارتباطی ندارد. ایران ابزار کافی برای افزایش هزینههای عمومی در آینده خواهد داشت.
در حالی که ایران بازار مناسب برای سرمایهگذاری، به ویژه در بخشهای متمرکز بر مصرف کننده را دارد اما سرمایه گذاری در ایران آسان نیست. تعداد کمی از شرکتهای سرمایهگذاری دانش و روابط لازم برای انجام بررسیهای دقیق و تکمیل معاملات را دارند و دقیقاً به همین دلیل کسانی که میتوانند سرمایه گذاری کنند، باید اقدام کنند.
علیرغم ارزش افزودهی بسیار بالای داراییها در ایران، سرمایه گذاری مستقیم خارجی بسیار کمی چه به صورت مطلق یا نسبی در ایران انجام شده است. این کشور شاخصهای سرمایه گذاری MSCI و شاخصهای بازارهای مرزی را ندارد، در نتیجه، بهترین شرکتهای ایرانی با بهترین عملکردهایشان، کمترین رتبه را کسب میکنند. به علاوه، سرمایهگذاری در چنین شرکتهایی تا حد زیادی با سرمایهگذاریهای مشابه در سایر کشورها قابل مقایسه نیست و بنابراین فرصتی را برای سرمایهگذاران خاص فراهم میکند. به طور خلاصه سرمایه گذاری در ایران با ارزش است، زیرا سرمایه گذاری در آنجا کم است.
در نهایت، آن دسته از سرمایه گذارانی که به دلیل شرایط پایهای و بنیادی بازار، قصد سرمایه گذاری در ایران را دارند حتما سرمایه گذاری معتبر و قابل اعتمادی خواهند داشت و با نشان دادن راههای توانمند سازی شرکتها، تاثیرات مثبت سرمایه گذاری دیده میشود.