جستجو

رسانه اختصاصی صنایع و صنوف خودرویی

رسانه اهل فن

عاقبت قیمت گذاری دستوری از خودرو تا برق و لبنیات

 اما در تعطیلی بورس و نبود سوژه اصلی در میان سهامداران و فعالان حوزه بورس برای اظهارنظر و نوشتن در شبکه‌ اجتماعی توییتر، بحث‌های دیگری در میان کاربران فعال در توییتر شکل گرفت.

باز هم بحث‌های پیرامون بازار سرمایه و اقتصاد از جمله سوژه‌های گعده بورسی‌ها در توییتر بود. از جمله بحث‌هایی بود که دو روز پیش در این ستون به آن اشاره کردیم و دیروز هم ادامه داشت، موضوع قیمت‌گذاری دستوری بود. دو روز پیش در توییتر این بحث با بالا گرفتن بحران خوزستان و انتشار گسترده تصاویر، فیلم‌ها و خبرها درباره اتفاق‌هایی که در این استان رخ می‌داد، شروع و توجه خیلی از کاربران شبکه اجتماعی توییتر به این مساله جلب شد.

مساله خوزستان، بی‌آبی و بی‌برقی سر از بحث‌های گعده توییتری بورسی‌ها و اقتصادی‌ها درآورد و توجه آنها را به خود جلب کرد. یکی از بحث‌هایی که در شبکه اجتماعی توییتر مورد توجه قرار گرفت و البته در اینستاگرام و تلگرام بازنشر داده شد، قیمت‌گذاری دستوری و نقش آن در بحران بی‌آبی و قطعی برق در نقاط مختلف کشور بود.

دیروز این بحث بازهم ادامه پیدا کرد و شروع‌کننده آن در ابتدای صبح داود بهرامی، فعال حوزه بورس بود که در توییتر نوشت: «بحث قیمت‌گذاری دستوری تمام صنایع فعال در بازار سرمایه را دچار تغییر در سوددهی کرده است.» او در نوشته خود به دولت و عملکرد آن اشاره کرد و نوشت که «دولت باید یارانه پرداختی به صنایع فولاد، خودرو، سیمان، نیروگاهی، شیر و لبنیات را کاملا قطع کند و اجازه بدهد قیمت‌گذاری دست خودشان باشد.» این فعال حوزه بورس در ادامه نوشته خود بیان کرد که «حالا اگر می‌خواهد در برخی صنایع مثل لبنیات که مصرفش برای مردم ضروری است، یارانه بدهد تا سرانه مصرف پایین نیاید، باید تخفیف‌هایی روی بیمه و مالیات این صنایع مصوب کند که از آن طرف شرکت‌ها بتوانند محصولاتشان را به قیمت کمتر به دست مردم برسانند.» به اعتقاد بهرامی «این راه‌حل نجات برای تمام اقتصاد ماست، چون تمام سلاطین سیمان، فولاد و خودرو هم نابود می‌شوند.» اما سعید اسلامی بیدگلی، کارشناس بازار سرمایه هم وارد این بحث شد و در صفحه شخصی خود در توییتر با اشاره به وضعیت خوزستان نوشت: «سهم مهمی از وضعیت خوزستان امروز به کنار گذاشتن اصول علم اقتصاد اختصاص دارد.

وقتی فهمی از مزایای سازوکار بازار وجود ندارد و بر مساله اشتباه قیمت‌گذاری پافشاری می‌شود، منابع کشور به هدر می‌رود.» او در ادامه این توییت خود به احداث مجتمع‌های صنعتی در کشور اشاره کرد و نوشت: «بسیاری از مجتمع‌های صنعتی که در بدترین نقاط کشور جایابی شده‌اند، حاصل انرژی ارزان و آب ارزان و انواع دیگر رانت‌ها هستند.

سود این کارخانه‌ها نه حاصل تولید باکیفیت و بازاریابی و رقابت صحیح که حاصل تجمیع همین رانت‌هاست. هرگاه با علم اقتصاد لجبازی کنید، با چرخدنده‌هایش از رویتان رد می‌شود.» بیدگلی در پایان رشته توییت خود نوشت: «اگر همین امروز برخی از سیاست‌ها را اصلاح نکنید؛ فجایع بیشتری در انتظار سرزمین‌مان خواهد بود.» به طور کلی چند وقتی است که فعالان اقتصادی و چهره‌های شاخص در این حوزه به این مساله می‌پردازند که اگر در مسیر اقتصاد کشور اصلاحاتی صورت نگیرد و زیرساخت‌ها بهبود پیدا نکند، در آینده ممکن است اتفاقات دیگری هم در نقاط مختلف کشور رخ بدهد.

اما بحث قیمت برق و فولاد و سیمان از موضوعاتی بود که دیروز توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد که بخشی از آنها سهامداران خرد بودند که در توییتر فعال مانده‌اند و فقط به حضور در مقاطع زمانی خاص اکتفا نکرده‌اند. پیام الیاس کردی، فعال حوزه بورس در توییتر خود خطاب به مردم با طرح این پرسش‌ها که آیا «این حمایتی که از مصرف‌کننده شده، به نفع شما بوده؟ آیا واقعا چیزی به نفع قشر مستضعف شده؟ و اگر قیمت همه چیز را با نرخ جهانی پرداخت می‌کردیم، حقوق و دستمزد هم به نرخ جهانی بود، این زندگی برای ما ارزان‌تر در نمی‌آمد؟» نوشت: «برق، فولاد، سیمان، گندم و… در نهایت سودش به جیب مردم نرفته و نمی‌رود!»

یکی دیگر از سوژه‌های مورد بحث در فضای توییتر فارسی علاوه بر مواردی که ابتدای این ستون به آنها اشاره کردیم، بحث تعطیلی تهران و فایده آن بود. کاربران زیادی در طی ۶ روز گذشته به این مساله در صفحه‌های شخصی خود می‌پرداختند که تعطیلات تهران چه نقشی در کاهش آمار ابتلا به ویروس کرونا و مرگ‌ومیرها داشته است. آنها همچنین در صفحه‌هایشان با عکس و فیلم از مشاهدات شخصی‌شان از سطح شهر می‌نوشتند که همه جا باز و در حال فعالیت بوده‌اند. به اعتقاد آنها این تعطیلات فقط مختص کارمندان دولت، بانک و بورس بوده و در عمل هیچ تفاوتی در کاهش آمار ابتلا به کرونا نداشته است. از یک طرف کاربران به این تعطیلات انتقاد می‌کردند و از طرف دیگر برخی کاربران با زبان طنز و کنایه به سراغ این سوژه رفته بودند.

برای مثال پیمان مولوی، فعال اقتصادی در توییتر و در رابطه با تعطیلات تهران با زبان طنز و کنایه نوشت: «با توجه به سیاست‌های بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در ٤ روز گذشته شاهد ثبات در شاخص بورس هستیم! و شاخص روی همان یک و ۳۰۰ مانده است! و این دستاوردی بزرگ برای سیاستگذاران و مدیران اقتصادیست! پیشنهاد می‌شود تا ١٢ مرداد تهران تعطیل باشد.» از این دست کنایه‌ها در طول روزهای گذشته در شبکه‌ اجتماعی توییتر و اینستاگرام زیاد دیده می‌شد اما با این حال در میان فضای توییتر بورسی‌ها خیلی خبری از پیش‌بینی یا چشم‌انتظاری برای شروع به کار بورس از امروز دیده نمی‌شد. موضوعی که برخلاف دیگر تعطیلات چند روزه گذشته بود. چراکه همیشه کاربرانی پیدا می‌شدند که در صفحه‌هایشان پیش‌بینی‌هایی درباره بازار بعد از تعطیلات می‌نوشتند یا توصیه‌هایی به دیگر کاربران می‌کردند اما در فضای فعلی بورس آن‌طور که باید و شاید این پیش‌بینی‌ها و تحلیل‌ها خیلی خریدار ندارد و برای همین هم کسی درباره آن مطلبی نمی‌نویسد.

منبع: دنیای اقتصاد

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

آخرین اخبار