حسن بشارتنیا/ مدیر مسئول – رهبر انقلاب، صبح یکشنبه 31 تیر 1403 در حسینیه امام خمینی، در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس، 8 نکته مهم را ذکر کردند که نخست، «ضرورت پاسخگویی مجلس» بوده و پس از آن «تعامل سازنده از سوی مجلس با دولت چهاردهم» و البته «شنیده شدن صدای واحد از ارکان کشور در مسائل مهم» و در پی آنها، «حاکمیت اخلاقی در مباحثات مجلس و دیگر فعالیتهای نمایندگان». ایشان همچنین تأکید داشتند که «بایدها و نبایدهای قانونگذاری» بهتر از منظمتر بشود و مطابقتر با وضعیتهای چندضلعی-چندبعدی امروز و از سوی دیگر مجلس باید مبادرت بورزد به «نظارت بدون افراط و تفریط» و در این میان، «فعالیت مؤثر هیأت نظارت بر عملکرد نمایندگان» بسیار ضروری است و «حضور جدی مجلس در مسائل جهانی و سیاست خارجی» از الزامات ایفای نقش در وضعیت کنونی است.
مقام معظم رهبری همچنین ابراز امیدواری کردند که با احساس مسئولیت مشترک رئیسجمهور منتخب و مجلس، کابینهای متشکل از افراد مؤمن، کارآمد، انقلابی، امیدوار به آینده، مشهور به پاکدستی و صداقت، دارای نگرش ملی و برخوردار از اعتقاد عمیق به جمهوری اسلامی تشکیل شود و مسائل کشور و مردم را به پیش ببرد. رهبری در کلامی صمیمی به حضور مسعود پزشکیان به عنوان نماینده مجلس دوازدهم در این دیدار واکنش نشان دادند و گفتند: «حالا ایشان نماینده مجلس هستند؟»
سازوکار قانونی پاسخگویی مجلس در برابر مردم، تعریف نشده است
بر اساس متن اصلی سخنرانی رهبری، میتوان برداشتهایی داشت که نمایندگان مجلس با مردم و گروههای مردمی به ویژه در حوزه انتخابیه خود آن نمایندگان، در ارتباط و پاسخگویی باشند که از آن میان میتوان موارد زیر را برجسته کرد: (گفتنی است که در ابتدا و پس از جاری شدن کلام خدا، رئیس مجلس ده دقیقه سخنرانی کردند و رهبری، چنان که ذکر کردند، در برخی موارد، واکنش دادند به برخی نکاتی که محمدباقر قالیباف از آن سخن گفت):
- ضرورت ایجاد سازوکار قانونی برای پاسخگویی مجلس در برابر مردم: رهبری با ذکر این که مجلس تنها پرسشگر نبوده و لزوم دارد پاسخگو هم باشد، ولی برای این موضوع، باید سازوکار پاسخگویی در سطح قانون در نظر گرفته شود. در واقع راهنمایی دادند برای دقیقتر و حتمی بودن پاسخ گرفتن مردم از نمایندهای که برگزیدهاند و نهایتاً تأکید دارند که رضایتمندی مردم اهمیت دارد، معیاری برای وجه پاسخگو بودن مجلس است.
- پاسخگویی و واکنش مردم: ایشان تأکید کردند: «هر نماینده باید رفتار، گفتار، مواضع و عملکرد خود را براساس ضرورت پاسخگویی تنظیم کند». بدان معنا که نمایندگان باید با مردم در تماس باشند تا رضایت آنها را بسنجند و اقدامات خود را بر این اساس هماهنگ کنند.
- همگرایی و تعامل سازنده: حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه ارکان نظام باید یک گروه واحد تشکیل دهند که این مستلزم تعامل و همکاری است، به لزوم تعامل نمایندگان مجلس با نهادها از جمله گروههای مردمی برای ایجاد جبهه واحد اشاره کردند.
- اتحاد و اخلاق در مباحث: ضرورت «تک صدایی» در مسائل مهم و «مرکز انتشار امواج مثبت» بودن مجلس امری ضروری است. این موضوع این ایده را تقویت میکند که پارلمان باید تلاشهای خود را هماهنگ کند و با مردم ارتباط مؤثر برقرار کند و تفاهم و حمایت جمعی را تقویت کند.
- مسئولیت در قبال منافع مردم: ایشان با اشاره به این که هدف مجلس باید «پیشرفت کشور و خدمت به مردم» باشد، نیاز به ارتباط نمایندگان و درک نیازهای جامعه، از جمله اتحادیهها و تشکلهای مردمی و گروهها در داخل است.
مجلس، مرکز انتشار امواج مثبت باشد
از دیگر سو و پیش از سخنان رهبری، رئیس مجلس دوازدهم، محمدباقر قالیباف که از خرداد 1399 نماینده دورههای یازدهم و دوازدهم تهران است و پیشتر هم از 1384 تا 1396 به مدت 12 سال و سه دوره پیدرپی، چهل و سومین شهردار تهران بوده و به نوعی شهروندی تهرانی، مرتبط و مسئول در برابر امور پایتخت به شمار میرود، سخنانی اظهار داشت که نکاتی از آن به قرار زیر، تأکید میشود:
خوشوقتی است که مجلس دوازدهم ادامه راه مجلس یازدهم است و این بار در کنار دولت منتخب، ملتزم و متعهد به اجرای سیاستهای کلی نظام و به ویژه قانون پنجساله هفتم توسعه است.
باید توجه شود به مطالبات مردمی، هم آسیبپذیران و کمبرخورداران و هم از سویی طبقه متوسط و الزام است که نمایندگان در دام مسائل سیاسی نباشند و توجه به مؤلفههای مردمی همواره داشته باشند.
همگی رأیدهندگان باید مورد توجه باشند و نه فقط کسانی که به شخص منتخب رأی دادهاند.
نمایندگان باید با حوزه انتخابیهشان، ارتباط ساختاری داشته باشند و از شیوههای جدید نظارتی بهره ببرند برای دیدن کاستیها و سپس برنامهریزی برای برطرف کردنشان.
جناب قالیباف!
باشد که بگشایی دری… گویی که برخیز! اندرآ!
نظربه سخنان همچنان مردممحور رهبری و به ویژه تأکیدی که اینبار داشتند و از سوی دیگر دقتنظر رئیس مجلس، از ایشان – جناب قالیباف – انتظار میرود بنا به مؤلفههای زیر، ارتباط با اتحادیه قطعات خودرو که نهادی مردمی است، برقرار سازند تا گامی از این رهگذر برای هرچه نیرومندتر کردن کشورمان برداریم.
جناب دکتر قالیباف، چنان که پیشتر گفته شد، دو دوره است که نماینده تهران است و از دههها پیش در تهران زندگی میکند و مهمتر آن که طولانیترین دوره شهردار تهران بودن را تجربه کرده است. قالیباف رفتار دولتمردان مردمی از خود بروز داده و با این شیوه شخصیتی، بسیاری امور را پیش برده است؛ یقیناً با ما (صنف لوازم یدکی) که همسایه مجلس هستیم، هم میتواند در گفتگو باشد و پذیرای ما باشیم.
جناب قالیباف معتقد به دموکراسی است. حکومت مردمی و مردمسالار، یقیناً پیشفرض همگان است. اما مقدمه رسیدن به دموکراسی هرچه کاملتر، توجه به تشکلهای مردمی مانند اتحادیههای صنفی است و یاریگر دو سویه است.
به هر حال نمایان است که پارلمان در شرق میدان بهارستان است و ما در چند متری آن، فاصلهای چندانی نداریم. نشانی ما – چراغ برق – خیلی سرراست و آشناست اگر تیم حفاظتی تمهید کند؛ حق همسایگی هست و میتوانیم دیداری از جنس دیدار نماینده حوزه انتخابیه با مردم را شاهد باشیم.
بنشستهام من بر درت، با اشتیاق و هموفا. باشد که بگشایی دری؛ گویی که برخیز اندرآ.
نهایتاً این که موضوع خودرو و پیوستهای آن، باید چنین دیده شود که صنوف و صنایعی 80 ساله استحقاق آن را دارند. از طرفی با میلیونها شخص حقیقی و حقوقی مرتبط مستقیم و غیرمستقیم هم (به تقریب همه ایرانیان) ارتباط دارد و از لحاظ اقتصادی هم باید گفته شود وسیعترین پیونددهنده بین بخشهای اقتصادی کشور است و صنوف بزرگترین طبقه و قشر اجتماعی در ایران هستند که به فرموده رهبر فقید انقلاب: “اصناف بازوان انقلابند.” اما دریغ و درد که این بازوان رفتهرفته تضعیف شدند و هر دولتی که پس از انقلاب سر کار آمد، کم و بیش حد و حصری برای اصناف ساخت، گاهی صنوف را دو دسته کردند؛ گاه قوانینی برایشان نوشتند که پراکنده و به هم ریخته بود.
از همان جنس که رهبری معظم توصیه کردند و بسیار شفاف خواستند که به لزامات “قانون خوب” نوشتن توجه شود تا قانوندانانِ قانونشکن، در دور زدن و تاویل قانون به نفع خودشان ناکام بمانند.
پیوند اصناف با ایران، اسلام، انقلاب و انصاف ریشه در باورهای عمیق دارد. اصناف و بازاریان همان بدنه اصلی اقتصاد کشور در بخش خصوصی هستند که پیش از انقلاب، بزرگترین حامیان روحانیان و حوزههای علمیه بودند؛ یاریگر امام رحمتالله علیه و بسیجکننده مردم برای تظاهرات ضد نظام استبدادی وابسته به استکبار بودند. بستن بازار بیش از اقدامی تن دولت و حاکمان را میارزاند و این حربه علیه رژیم پهلوی کارآمد واقع شد. اصناف پس از انقلاب پای کار جمهوری اسلامی آمدند، جبهههای نبرد با صدام و تقریباً تمام دنیا را از هر نظر یاری کردند. در دوران تحریمها اصناف گرهگشای کشور شدند و هستند و امروز برای ایران عزیز نگرانند.
جناب قالیباف (نماینده تهران و رئیس مجلس)، با شما خیلی حرف داریم.
نگارنده در زمان انتخابات مجلس دوازدهم در جلسه انتخاباتی ستاد جناب قالیباف به عنوان نماینده اتحادیه لوازم یدکی (بر اساس مأموریت محوله از سوی رئیس اتحادیه) شرکت کرد. قراری ساعت 8 صبح بود اما پس از تأخیر فراوان بالاخره جلسه با حضور جناب شوشتری و در غیاب تعداد قابل توجهی از مدعوین شروع شد. نوبت که به اینجانب رسید، با احترام و صداقت توضیح کوتاهی دادم که اصناف نسبت به حضور در انتخابات و حمایت از نامزدها همواره با یک پرسش بزرگ مواجه هستند؛ آیا در منظر نمایندگان محترم شخصیت و هویت جمعی اصناف (در اندازه واقعی خودش) به عنوان بزرگترین طبقه و قشر اجتماعی در ایران امروز چه جایگاهی دارند؟ آیا غیر از چند روزه انتخابات، در معادلات سیاسی نقشی دارند؟
پینوشت دوم این که: اتحادیههای صنفی چون بر اساس قانون تشکیل میشوند، در تعامل با دولت صریحاً مسئولیتهایی دارند؛ نهادی سیاسی و حاکمیتی هستند. از قضا با توجه به نحوه انتخاب هیئت مدیره، اتحادیهها بسیار مردمسالارانه هستند. اگر مجلس و دولت به ظرفیت صنوف و اتحادیهها به درستی بنگرند، بدون تردید رهیافتهای بیبدیلی در مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی با مشارکت اصناف و مدیریت اتحادیهها و دیگر تشکلهای صنفی بدست خواهد آمد. یادم آمد وقتی میخواستم برای اولین بار جواز کسب بگیرم، به پرسشنامهای که از سوی نیروی انتظامی تنظیم شده بود پاسخ دادم.
در یک سوال نوشته شده بود که چه کمکی میتوانید به نیروی انتظامی کنید؟ (در آن زمان – سال 1376 – نام نیروی انتظامی فعلی، شهربانی بود). متحیر شدم و ندانستم چه بنویسم؛ به افسر مسئول پروندهام گفتم اینجا چه بنویسم؟ پاسخ عملی او این بود که برگه را از دستم گرفت و خودش نوشت: “هر کمکی که برای نظم و اجرای قانون بتوانم به کلانتری خواهم کرد.” شک ندارم؛ امروز هم همه اصناف همین موضع را خواهند داشت.
و چقدر عالی خواهد بود. چه بسیار هزینه دولت و کشور که بخاطر مشارکت مردم کاهش خواهد یافت. چه سرعتی خواهد گرفت؛ اجرای طرحها و برنامههای دولت، باور کنید این مردم شایسته بهترینها هستند. لطفاً تلاش کنید بهترین باشید.
این مطلب از قطعات خودرو شماره 49 گرفته شده است.اگر این مطلب برایتان جالب بود، دیگر مقالات ماهنامه قطعات خودرو را از دست ندهید. شماره های دیگر در انتظار شماست!