جستجو

رسانه اختصاصی صنایع و صنوف خودرویی

رسانه اهل فن

روایت آماری از تورم سال گذشته

طبق بررسی‌های انجام‌شده، رشد نقدینگی، تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده در سال 1402 با یکدیگر هم‌راستا بوده‌اند و روند تورم به‌طور کلی در سال 1402 نزولی بوده است.

بانک مرکزی اخیراً آمار تورم تولیدکننده را به‌روزرسانی کرده است. طبق این آمارها، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اسفندماه 1402 برابر با 24 درصد بوده است. این موضوع حکایت از روند کاهشی تورم تولیدکننده دارد و طبق آمارها، تورم تولیدکننده به پایین‌ترین نرخ خود در 4 ماه اخیر قرار گرفته است. همچنین بررسی آمارهای تورم مصرف‌کننده نشان می‌دهد که تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده در اسفندماه همگام با تورم تولیدکننده روندی کاهشی را طی کرده و به 32.2 درصد رسیده است که پایین‌ترین نرخ در 44 ماه اخیر محسوب می‌شود. تاکید اقتصاددانان بر این است که درنهایت در بلندمدت، تورم، اعم از تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده، به سوی نرخ نقدینگی همگرا می‌شود. به گفته کارشناسان، این وضعیت به‌این‌دلیل رخ داده که ریشه ایجاد تورم بالا در بلندمدت رشد نقدینگی است.

تورم و نقدینگی از سال 1400

بررسی روند تورم تولیدکننده از سال 1400 تاکنون نشان می‌دهد که این شاخص به‌عنوان نمایانگر وضعیت قیمتی نهاده‌های تولیدی در اردیبهشت 1400 به 103.1 درصد رسیده است که دست‌کم در سه سال اخیر بالاترین نرخ تورم تولیدکننده محسوب می‌شود. پس از این تاریخ، نرخ تورم تولیدکننده مسیری کاهشی را تجربه کرد و در اسفندماه 1402 به 24 درصد رسید. این رقم پایین‌ترین نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده از خردادماه 1399 محسوب می‌شود.

همزمان با این روند، تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده نیز در فروردین 1402 در قله 45.5 درصد ایستاد که دست‌کم در 12 سال اخیر بی‌سابقه بود؛ اما پس از فروردین‌ماه، با کاهش نسبی روبه‌رو شد که تا حدود زیادی می‌توان آن را به ثبات نسبی ارز و کاهش نرخ رشد نقدینگی در سال 1402 نسبت داد. تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده با کاهش 23.3 واحد درصدی نسبت به قله 12 سال خود در فروردین، در اسفندماه 1402 به 32.2 درصد رسید که از مردادماه 1399 بی‌سابقه بوده است. این روند، همزمان با کاهش 8.8 واحد درصدی رشد نقطه به نقطه نقدینگی نسبت به فروردین‌ماه و رسیدن این شاخص به 24.3 درصد در اسفندماه طی شده است.

چرا تورم و رشد نقدینگی همگام نمی‌شود؟

از سوالات مهم مطرح‌شده در رابطه با وضعیت تورم و رشد نقدینگی در سال 1402 این است که چرا با توجه به کاهش نرخ رشد نقدینگی، نرخ تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده همگام با روند طی‌شده در رابطه با نقدینگی حرکت نمی‌کند. علت بروز این وضعیت در همان زمان در گزارش‌ها بیان شد. رشد نقدینگی با گذشت زمان و به‌تدریج و در بلندمدت بر وضعیت تورم تاثیر گذار است. نقدینگی‌های ایجادشده در گذشته می‌توانند همچنان در بازارهای مختلف تاثیرگذار باشند، خصوصاً در شرایطی که بخش عمده تورم مصرف‌کننده مربوط به هزینه‌های مسکن و اجاره‌بها است. این هزینه‌ها به‌دلیل تبدیل شدن مستمر بازار مسکن به یک بازار سوداگری، چه زمانی که رشد نقدینگی افزایش یافته و چه زمانی که رشد نقدینگی کاهشی بوده، روندی فزاینده را طی کرده است.


این مطلب از قطعات خودرو شماره 45 گرفته شده است.اگر این مطلب برایتان جالب بود، دیگر مقالات ماهنامه قطعات خودرو را از دست ندهید. شماره های دیگر در انتظار شماست!

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

آخرین اخبار