استیضاح وزیر اقتصاد در حالی در مجلس شورای اسلامی آغاز شده که تنها ۵ ماه از عمر دولت جدید میگذرد. برخی از نمایندگان در راهروهای مجلس این اقدام را سیاسی میدانند. در حالی که افزایش قیمت ارز نگرانیهایی را میان مردم و کارشناسان ایجاد کرده است، عوامل متعددی در این وضعیت دخیل هستند که مهمترین آن تحریمها است.
استیضاح راهحل مناسبی برای مشکلات بازار ارز نیست
به نظر میرسد بهترین راه برای حل مشکلات موجود، از جمله افزایش نرخ ارز، همفکری و همدلی بین دولت و مجلس باشد. در چنین شرایطی، استیضاح وزیر اقتصاد نه تنها راهحل مناسبی نخواهد بود بلکه میتواند تاثیر منفی بر بازار داشته باشد. به همین دلیل، محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور خود در مجلس تأکید کرد که در این بحران، اقداماتی مانند استیضاح ممکن است منجر به مشکلات بیشتر و لطمه به اقتصاد و زندگی مردم شود.
در گفتوگویی با مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود و نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه، او اظهار کرد که استیضاح وزرا در این مرحله زودهنگام است و باید از ابزارهای نظارتی دیگر، مانند تذکر و سوال، استفاده کرد. به گفته او، استیضاح وزیر اقتصاد در این شرایط فقط شرایط بازار را بدتر خواهد کرد. این نماینده مجلس همچنین اشاره کرد که استیضاح بهطور عمده توسط جریان سیاسی مخالف دولت مطرح شده است و اگر از ابزارهای نظارتی استفاده میشد، آن را سیاسی نمیدانست.
سیاستهای ارزی دولت و چشمانداز آینده
لاهوتی با اشاره به سیاستهای ارزی دولت، معتقد است که تکنرخی کردن ارز میتواند جلوی فساد و رانت را بگیرد. با این حال، او اعتقاد دارد که دولت باید تدابیری اتخاذ کند که فشار زیادی بر معیشت مردم وارد نشود. کاهش ارز ترجیحی در سال جاری و ادامه روند کاهش آن در سال آینده میتواند نمونهای از تلاش دولت در این زمینه باشد.
جعفر قادری، رئیس کمیسیون ویژه جهش تولید و نظارت بر سیاستهای اصل ۴۴ نیز به نظرات مشابهی اشاره کرد. او گفت که با وجود مشکلات ارزی و ناترازیهایی که دولت با آنها مواجه است، انتظار دارد که دولت از ظرفیتهای موجود استفاده بهینه کند و در اولویتبندی مسائل، امور کلان و کلی را در نظر بگیرد.
قائلی همچنین بر لزوم حرکت به سمت نظام ارزی تکنرخی تأکید کرد اما خاطرنشان کرد که این سیاست باید بهگونهای تنظیم شود که برای کالاهای اساسی مشکلی ایجاد نکند و از طرفی زمینه تشویق صادرات و جلوگیری از رانتخواری فراهم شود.