جستجو

رسانه اختصاصی صنایع و صنوف خودرویی

رسانه اهل فن

رئیس‌جمهور ایران از بررسی مجدد لایحه اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد

رئیس‌جمهور ایران از بررسی مجدد لایحه اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، از تصمیم‌گیری انجام شده برای بررسی مجدد لایحه اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام کشور خبر داده است. پیشتر، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران، به نقل از آقای پزشکیان در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود که آیت‌الله علی خامنه‌ای «با طرح مجدد لوایح پالرمو و سی‌اف‌تی» موافقت کرده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای پزشکیان این خبر را در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد که خواستار رفع موانع برای فعالان اقتصادی بودند. او ابراز امیدواری کرد که با همکاری‌های مشترک «سهولت در فعالیت‌های اقتصادی» ایجاد شود.

رئیس‌جمهور ایران همچنین تأکید کرد که حل مشکلات کشور تنها به عهده دولت نیست و «روسای قوا نیز با همکاری و هم‌دلی، تمام تلاش خود را برای رفع موانع موجود به کار گرفته‌اند.»

بلاتکلیفی پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف

بحث پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف سال‌هاست که در مجمع تشخیص مصلحت نظام بلاتکلیف مانده است. آقای همتی ۱۸ آذر در مصاحبه‌ای با تلویزیون ایران گفته بود: «حتی اگر سی‌اف‌تی و پالرمو را هم بپذیریم، مشخص نیست که از فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف خارج شویم، اما این کار بهانه‌های دشمن را کاهش می‌دهد.»

صادق لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت، در ۲۱ آذر درباره پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف اظهار داشت: «پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف یک بحث فنی است. اگر به مجمع بیاید، بررسی می‌کنیم. اما باید مشخص شود با پذیرفتن آن چقدر فایده می‌بریم.» او همچنین به مشکلات تاجران ایرانی در شرایط تحریم اشاره کرد و پرسید که آیا با پذیرفتن اف‌ای‌تی‌اف، آمریکا محدودیت‌های خود را لغو می‌کند؟

موضع رئیس‌جمهور و لزوم گفت‌وگو

مسعود پزشکیان نیز در هفته‌های اخیر این موضع را مطرح کرده و گفته است: «وقتی بتوانیم گفت‌وگو کنیم، دعوایی وجود ندارد. اف‌ای‌تی‌اف را قبول ندارند. بگویند چرا قبول نداریم؟ بنشینیم بحث کنیم. می‌توانیم به نتیجه برسیم. از همه تجار بپرسید که نبودن اف‌ای‌تی‌اف چه مشکلی ایجاد کرده است. بروید بپرسید. واقعیت تلخ است، اما باید پذیرفت.»

او در نخستین نشست خبری خود نیز بیان کرده بود: «برای برداشتن تحریم‌ها چاره‌ای جز حل مسئله اف‌ای‌تی‌اف نداریم» و گفته بود که برای پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف به مجمع تشخیص مصلحت نظام نامه خواهد نوشت.

بحث‌های سیاسی و اقتصادی پیرامون اف‌ای‌تی‌اف

پیوستن کامل به اف‌ای‌تی‌اف یکی از موضوعات اصلی مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳ بود. این موضوع به‌ویژه به دلیل اختلاف نظرهای اقتصادی و سیاسی در بین مسئولان و کارشناسان کشور، توجه زیادی را به خود جلب کرده است.

کاچی به از هیچی یا آب که از سر گذشت؟

بحث بر سر پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف به دو دیدگاه مختلف تقسیم شده است. طرفداران این دیدگاه که «کاچی به از هیچی» را قبول دارند، معتقدند که پذیرش اف‌ای‌تی‌اف می‌تواند هزینه‌های تجارت خارجی ایران را کاهش دهد. از نگاه این گروه، پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف، اگرچه نمی‌تواند مشکلات اساسی تحریم‌ها را حل کند، اما دردسرهای کمتری را در تعاملات بین‌المللی ایجاد می‌کند.

در مقابل، مخالفان که دیدگاه «آب که از سر گذشت، چه یک وجب چه صد وجب» را دارند، باور دارند که مشکل اصلی تحریم‌های آمریکا است و ورود به اف‌ای‌تی‌اف نمی‌تواند در تغییر وضعیت تحریمی کشور تأثیرگذار باشد.

اف‌ای‌تی‌اف چیست؟

گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یک نهاد بین‌المللی است که هدف آن مبارزه با پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم و گسترش تسلیحات کشتار جمعی است. اعضای این گروه باید استانداردهایی را برای مقابله با این مشکلات پیاده‌سازی کنند.

اف‌ای‌تی‌اف همچنین به دنبال ایجاد فشار بر کشورهایی است که به تأمین مالی تروریسم یا پولشویی پرداخته‌اند. ایران در تلاش است تا با پذیرش کنوانسیون‌های مرتبط، از جمله پالرمو و سی‌اف‌تی، از لیست سیاه این گروه خارج شود.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

آخرین اخبار