رئیسجمهور در ششمین ماه از آغاز دولت سیزدهم، برای دومین بار به سیستان و بلوچستان سفر کرد. اینبار مقصد سفر مسعود پزشکیان، تنها بندر اقیانوسی ایران و دروازه طلایی تجارت جهانی بود. دروازهای که همچنان بهطور کامل گشوده نشده است. پزشکیان در این سفر هدف از حضور خود را توسعه و پیشرفت این منطقه عنوان کرد و افزود: «هدف ما این است که با همکاری و همفکری، موانع موجود را برطرف کنیم و مکران را به بهترین و والاترین شکل ممکن بسازیم.»
در این سفر، اعضای مختلف هیات دولت نیز همراه رئیسجمهور بودند و از شهرهای مختلف این منطقه بازدید کرده و با مردم و مسئولان گفتگو کردند. هدف از این دیدارها، رفع مشکلات و ایجاد وفاق در منطقه بود. رئیسجمهور در این سفر بر لزوم مبارزه با تبعیض و بیعدالتی تاکید کرد و افزود: «ما مصمم هستیم تا تبعیض و بیعدالتی را در کشور از بین ببریم.» این بیعدالتیها باعث ایجاد مشکلات زیادی برای مردم چابهار شده است. طبق گزارشها، بیش از 70 هزار نفر در این منطقه حاشیهنشین شدهاند و 14 سکونتگاه غیررسمی شکل گرفته است. بنابراین مهمترین مطالبات مردم، دسترسی به زیرساختهای مناسب است که شامل بیمارستان 540 تختخوابی، توسعه راهها، ایجاد عدالت آموزشی، حل مشکلات برق و آب، تکمیل خانههای سیلزدگان، ساخت بوستانها و آسفالت معابر میشود.
در این سفر همچنین مسئولان استانی از اقدامات انجام شده و نیازهای خود برای توسعه این منطقه سخن گفتند. حمیرا ریگی، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، این سفر را نقطهای امیدوارکننده دانست و تاکید کرد: «این سفر آغاز توسعه همهجانبه است و بهطور خاص میتواند کلید تحول و دیپلماسی اقتصادی در منطقه باشد.» او افزود که توسعه پایدار و بهبود وضعیت معیشتی مردم منطقه از مهمترین آثار این سفر خواهد بود.
ایران امروز باید در جایگاه اول منطقه باشد
یکی از مسائلی که رئیسجمهور در این سفر به آن پرداخت، موضوع «فرصتهای سرمایهگذاری در منطقه آزاد چابهار» بر اساس سند چشمانداز توسعه کشور بود. پزشکیان در این رابطه تاکید کرد: «آنچه که در سند چشمانداز توسعه کشور پیشبینی شده، باید امروز در واقعیت مشاهده میشد. بر اساس این سند، ایران باید امروز به کشوری توسعهیافته و پیشرفته با جایگاه اول در منطقه تبدیل میشد.» او به عنوان یک ایرانی خواستار این شد که کشور در هیچ زمینهای از دیگر کشورهای منطقه کمتر نباشد و برای دستیابی به این جایگاه باید همگان تلاش کنند.
رئیسجمهور افزود: «اگر میخواهیم موفقیت در این مسیر حاصل شود، باید سند چشمانداز را به یک باور جمعی تبدیل کنیم. برای رسیدن به این هدف باید تمامی توان خود را بهکار بگیریم و از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی بهرهبرداری کنیم.» او همچنین بر لزوم توجه به برنامهریزی و تصمیمگیری درست تاکید کرد و افزود که برای تحقق اهداف باید همه دست به دست هم دهند و بهویژه جوانان کشور را به مشارکت در ساختن آینده دعوت کرد.
چالشها و امیدهای مکران
در این سفر نشستهایی نیز با حضور رئیسجمهور و اعضای هیات دولت برگزار شد که در آنها ضرورت ایجاد زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی در مکران مطرح شد. مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در این نشست از سه راهبرد کلیدی توسعه منطقه در سال 1403 سخن گفت: «این راهبردها شامل دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی، لجستیک و ترانزیت هوشمند، و اقتصاد دریامحور است.» او همچنین اشاره کرد که در راستای تقویت اقتصاد بومی، فستیوال مونسون با حضور سفرای خارجی برگزار شده و چندین تفاهمنامه با هلدینگهای بزرگ برای احداث نیروگاه خورشیدی نیز به امضاء رسیده است.
ریگی همچنین تاکید کرد که در زمینه تکمیل کریدور مواصلاتی راهآهن چابهار، دولت چهاردهم پیشرفتهای قابل توجهی داشته و برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی اقدامات موثری انجام داده است. در همین راستا، این منطقه میزبان هیاتهای بلندپایه از کشورهای مختلف از جمله هند، چین و عمان بوده است تا گامهای بلندی برای توسعه برداشته شود.
او در پایان اظهار امیدواری کرد که با همکاری دولت و بخش خصوصی، چابهار به دروازهای برای تجارت جهانی تبدیل شود و این منطقه شاهد رشد و پیشرفت اقتصادی و صنعتی باشد. نماینده مردم شهرستانهای چابهار نیز در مجلس به لزوم توسعه زیرساختهای ضروری مانند بیمارستان، بزرگراه و فرودگاه در این منطقه اشاره کرد و تاکید کرد که با تکمیل این زیرساختها، چابهار میتواند به پایتخت اقتصادی ایران تبدیل شود.