رشد سودآوری صنایع بورسی در پاییز 1403
سومین فصل سال 1403 برای صنایع بورسی رشد قابلتوجهی در سودآوری به همراه داشت. علیرغم این که حدود 70 نماد بازار هنوز گزارشهای 9ماهه و سالانه خود را منتشر نکردهاند، بررسی بیش از 300 نماد از 44 صنعت مختلف نشان میدهد که حاشیه سود بیش از 250 نماد در فصل پاییز نسبت به تابستان بهبود یافته است. به نظر میرسد تغییر رویکرد دولت و نزدیک کردن نرخ ارز توافقی به قیمت بازار آزاد، عامل اصلی این بهبود سودآوری باشد. گرچه عدمانتشار گزارشهای برخی شرکتهای بزرگ و سودآوری کمتر برخی از آنها، مجموع سود و حاشیه سود صنایع را تحتالشعاع قرار داده، اما وضعیت عمومی صنایع بهتر شده است.
علی قاسمی – عباس بیات
هرچند رشد 33 درصدی قیمت دلار میتوانست موجب جهش سودآوری در پاییز 1403 شود، اما قطعیهای گسترده برق و گاز، مانعی بر سر راه تولید شرکتها و صنایع بزرگ مانند فولاد شد، به طوری که این صنایع نتواستند سودهای کلانی بسازند. با این حال، صنایعی همچون پتروشیمی، اوره، تولید فلزات گرانبهای غیرآهن، خودرو، خردهفروشیها، محصولات غذایی، قند و شکر و کاشی و سرامیک عملکرد خوبی داشتند. انتظار میرود اگر قطعیهای گاز کاهش یابد، حاشیه سود صنایع برای دومین فصل متوالی بهبود یابد و تا حدودی کمبود سودآوری در 9ماهه سال جبران شود.
کاهش سود فولادیها
صنعت فولاد، که به شدت تحت تأثیر نرخ جهانی فولاد، نرخ ارز و مشکلات انرژی است، در فصل پاییز با کاهش سودآوری مواجه بود. به رغم افزایش نرخ ارز و قیمتها در بورس کالا، 24 نماد فولادی که گزارشهای خود را منتشر کردهاند نشاندهنده کاهش بیش از 30 درصد سود در مقایسه با پاییز سال گذشته است. همچنین، رکود در چین تأثیر منفی بر نرخ جهانی شمشهای فولادی داشته است. در این شرایط، صنعت فولاد تنها 19 هزار میلیارد تومان سود ساخت که نسبت به سال گذشته افت داشته و حاشیه سود این صنعت از 19 درصد به 12 درصد کاهش یافته است. این وضعیت در سال 1404 نیز ادامه خواهد داشت، اگرچه نمادهایی مانند «فسپا»، «فخاس»، «ارفع» و «فسازان» از گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری به شمار میآیند.
فلزات گرانبها؛ ثبات سودآوری
صنعت فلزات گرانبهای غیرآهن، که با قطعی برق آسیب زیادی دید، در فصل پاییز رشد 50 درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرد. هرچند قیمتهای جهانی در تابستان به حاشیه سود این صنعت کمک کرده بود، در پاییز این نسبت به 34 درصد کاهش یافت. از میان 15 نماد فعال این صنعت، «فسوژ»، «فایرا»، «فاسمین» و «فباهنر» گزینههای خوبی برای بررسی بیشتر هستند.
پتروشیمیها درخشیدند
صنعت پتروشیمی به رغم مشکلات قطعی گاز، با بهبود حاشیه سود خود توانست رشد 26 درصدی سودآوری در پاییز 1403 نسبت به سال قبل ثبت کند. این صنعت با حاشیه سود 18 درصد در فصل پاییز موفق به افزایش سودآوری شده و در میان صنایع بورسی عملکرد خوبی داشته است. نمادهایی همچون «شدوص»، «شفن» و «شکام» جزو برترینها در این گروه هستند.
خودرو: کاهش زیان
صنعت خودرو شاهد بهبود نسبی در سودآوری خود بود. هرچند زیان خودروسازان بزرگ بورسی نسبت به سال گذشته افزایش یافت، حاشیه زیان آنها از منفی 9 درصد به منفی 8 درصد بهبود یافت. در این بین، برخی قطعهسازان مانند «ختور»، «ختراک»، «خموتور»، «خریخت» و «خلنت» عملکرد خوبی داشتهاند.
اورهسازان فراتر از انتظارات
صنعت اوره، با بهرهگیری از رشد قیمت جهانی اوره و افزایش قیمت دلار، رشد قابلتوجهی در سودآوری داشت. این صنعت 12 هزار میلیارد تومان سود در پاییز 1403 ثبت کرد که افزایش 54 درصدی نسبت به تابستان و 23 درصد نسبت به سال گذشته داشت. نمادهایی همچون «شیراز»، «کرماشا» و «شاروم» بهعنوان گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری مطرح هستند.
پالایشیها بهبود یافتند
صنعت پالایشی پس از یک دوره رکود، با بهبود نسبی کرکاسپرد و افزایش نرخ ارز توانست 26 هزار میلیارد تومان سود در پاییز 1403 ثبت کند. حاشیه سود این صنعت نیز به 6 درصد افزایش یافت. نمادهایی چون «شبریز»، «شپنا»، «شبهرن»، «شسپا» و «شرانل» در این گروه قابلتوجه هستند.