براساس گزارش دیجیاتو، در نیمه اول سال ۲۰۲۱، هلیکوپتر «نبوغ» (Ingenuity) ناسا به عنوان اولین هلیکوپتر ساخت بشر، در مریخ به پرواز درآمد. این پرواز ثابت کرد که روش پرواز میتواند ابزاری بسیار کارآمد برای کاوش و بررسی سیارههای دیگر باشد. حالا آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا از طراحی جدید هلیکوپتر خود با نام «هلیکوپتر مریخ» یا Mars Chopper رونمایی کرده است.
طراحی و ویژگیهای هلیکوپتر جدید
طبق اعلام ناسا، هلیکوپتر جدید تقریباً به اندازه یک خودرو شاسیبلند خواهد بود و دارای شش روتور با شش تیغه است. این هلیکوپتر قادر است محمولههای علمی تا ۵ کیلوگرم را به فاصله سه کیلومتر در هر روز مریخی حمل کند. با استفاده از مارس چاپر، دانشمندان میتوانند به بررسی سریعتر بخشهای دور از دسترس مریخ بپردازند، زیرا برخی مناطق این سیاره برای مریخنوردها قابل دسترسی نیست.
چالشها و نوآوریها در طراحی
ساخت هلیکوپتری برای پرواز در مریخ با چالشهای خاص خود همراه است. جو مریخ تنها یک درصد از غلظت جو زمین را دارد، بنابراین تیغههای هلیکوپتر باید بسیار سریعتر بچرخند تا قادر به بلند شدن از سطح مریخ باشند. علاوه بر این، گردوغبار سطح مریخ میتواند عملکرد هلیکوپتر را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال، نبوغ توانست بر این مشکلات فائق آید. حالا ناسا از طراحی نسل بعدی این هلیکوپتر پرده برداشته است.
طراحی نسل جدید هلیکوپتر
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، مارس چاپر شش تیغه دارد که اندازه کوچکتری نسبت به تیغههای نبوغ دارند، اما در مجموع قادرند نیروی بیشتری تولید کنند. این هلیکوپتر نه تنها برای پرواز در مریخ طراحی شده، بلکه میتواند در سیارههای دیگر با سطح جامد نیز به کاوش بپردازد.
پایان مأموریت نبوغ و افقهای جدید
هلیکوپتر نبوغ راه را برای توسعه بیشتر هلیکوپترهای فضایی هموار کرده است و اکنون با مارس چاپر امید به دریافت اطلاعات بیشتر از سیاره سرخ افزایش یافته است. ناسا تقریباً یک سال پیش اعلام کرد که هلیکوپتر نبوغ پس از سه سال فعالیت در مریخ به کار خود پایان داده است. بر اساس گفتههای ناسا، یکی از تیغههای روتور فیبرکربنی نبوغ پس از فرود آسیب دیده و دیگر قادر به پرواز نبوده است.