رکود و نوسانات قیمت در بازار خودرو
بازار خودرو در شرایط رکود اقتصادی همچنان با نوسانات قیمتی همراه است. در نخستین ماه زمستان، علیرغم افزایش قیمت ارز، بازار خودروهای داخلی همچنان نتواسته است روند مشابهی را دنبال کند. در این مدت، قیمت محصولات دو خودروساز بزرگ کشور کاهش یافته، اما خودروهای مونتاژی با افزایش قیمت روبهرو شدهاند. بررسیها نشان میدهد که اجرای طرحهای فروش توسط خودروسازان و واردکنندگان داخلی موجب کاهش قیمت خودروهای داخلی شده است، در حالی که نوسانات نرخ ارز بر قیمت خودروهای مونتاژی تاثیرگذار بوده و آنها را با رشد مواجه کرده است.
نوسانات قیمت در بازار خودرو
در ماه دی، بازار خودرو در دو بخش داخلی و مونتاژی رفتار متفاوتی از خود نشان داد. خودروهای داخلی روند نزولی قیمت را تجربه کردهاند، در حالی که خودروهای مونتاژی شاهد رشد قیمت بودهاند. طبق گزارشهای «دنیایاقتصاد»، میانگین قیمت خودروهای تولید داخل در انتهای دی نسبت به ابتدای ماه، کاهش جزئی زیر دو درصدی را تجربه کرده است. در مقابل، قیمت خودروهای مونتاژی در همین بازه زمانی، حدود ۳ درصد افزایش یافته است.
با توجه به روند صعودی نرخ ارز در این مدت – از ۷۶,۷۵۰ تومان در ابتدای دی به ۸۱,۱۷۰ تومان در انتهای ماه – این رشد ۵.۸ درصدی ارز، بر قیمت خودروهای مونتاژی تاثیرگذار بوده است. به عبارت دیگر، قیمت خودروهای مونتاژی همگام با افزایش نرخ ارز بالا رفته است، در حالی که خودروهای داخلی کمتر از این نوسانات متاثر شدهاند.
رابطه بازار خودرو و ارز
قبل از ماه اردیبهشت، بازار خودرو همواره تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز قرار داشت، اما پس از افزایش ناگهانی قیمت ارز در آن ماه، بازار خودرو به نوعی از تغییرات ارز جدا شد. این جدایی نسبی باعث شده است که بازار خودرو نسبت به نوسانات ارز کمتر حساس باشد.
با این حال، این جدایی به این معنا نیست که بازار خودرو کاملاً از ارز بیتاثیر شده است. به عنوان مثال، با وجود رشد نرخ ارز، قیمت خودروهای داخلی همچنان کاهش یافته است، که به دلیل طرحهای فروش خودروسازان بوده که فشار تقاضا را کاهش داده و موجب تثبیت قیمتها شده است.
اثر طرحهای فروش بر قیمتها
در دیماه، علاوه بر طرحهای فروش دو خودروساز بزرگ کشور، عرضه خودروهای وارداتی نیز ادامه یافت. این اقدامات به کاهش فشار تقاضا در بازار آزاد کمک کرده و سبب کاهش یا تثبیت قیمتها در بازار شد. هر زمان که طرحهای فروش خودرو اجرا میشود، بخش زیادی از تقاضای بالقوه از بازار آزاد به سمت این طرحها هدایت میشود که این خود در کنترل قیمتها تاثیرگذار است.
چالشهای آینده بازار خودرو
آینده بازار خودرو تحت تاثیر عوامل مختلفی است. با توجه به آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در هفته آینده، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که سیاستهای ترامپ میتواند تاثیر زیادی بر بازارهای داخلی، از جمله بازار خودرو، بگذارد. اگر سیاستهای ترامپ علیه ایران تشدید شود، احتمال افزایش انتظارات تورمی و نوسانات ارز وجود دارد که به تبع آن قیمت خودروها نیز رشد خواهد کرد. اما در صورتی که ایران و آمریکا به توافق دست یابند، انتظارات تورمی کاهش یافته و این امر میتواند به کاهش قیمتها در بازار خودرو منجر شود.
در کنار این مسائل، تقاضای بالای خودرو در شب عید نیز میتواند بر قیمتها تاثیر بگذارد. اگر تقاضا از عرضه پیشی بگیرد، احتمال افزایش قیمتها در بازار آزاد وجود خواهد داشت.