بیش از 30 میلیون لیتر سوخت قاچاق میشود؛ اظهارنظرهای متناقض وزارت نفت درباره خرید دوباره سوخت از قاچاقچیان
در حالی که قاچاق بخش زیادی از سوخت تولیدی کشور با وجود ناترازی شدید ادامه دارد، اظهارنظرهای متناقضی درباره خرید مجدد بخشی از این سوخت از سوی وزارت نفت مطرح شده است.
به گزارش کیهان، پس از مطرح شدن موضوع قاچاق روزانه 25 تا 30 میلیون لیتر سوخت توسط رئیسمجلس و سوال رئیسجمهوری در خصوص گمشدن روزانه 20 میلیون لیتر سوخت، مسئولان مختلف از معاون اول رئیسجمهوری تا نمایندگان مجلس به این موضوع ورود کردهاند.
کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز این هفته (سهشنبه 11 دیماه) موضوع قاچاق سوخت را در دستور کار خود قرار داده است. نمایندگان روز سهشنبه نشستی را با حضور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، فراجا و دستگاههای امنیتی برای بررسی وضعیت قاچاق فرآوردههای نفتی برگزار خواهند کرد.
تکذیب و تایید یک خبر
پس از اظهارنظر رئیسجمهور در مورد گمشدن روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت و واکنش رئیسمجلس، علیرضا سلیمی، عضو هیئترئیسه مجلس، در گفتوگویی اعلام کرد که وزیر نفت در کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفته است که دولت روزانه ۹ میلیون لیتر از قاچاقچیان سوخت خریداری میکند.
اما وزارت نفت در بیانیهای این ادعا را تکذیب کرد و آن را «کذب» دانست. در این بیانیه آمده است: «سوخت مورد نیاز کشور از بازارهای جهانی و تأمینکنندگان معتبر خریداری میشود و در شرایط تحریم، امکان بیان جزئیات این عملیات وجود ندارد.»
با این حال، علیرضا سلیمی این تکذیبیه را عجولانه خواند و تأکید کرد که وزیر نفت این موضوع را در صحن کمیسیون مطرح کرده و صوت گفتوگوی آن موجود است.
قاچاق سوخت؛ عامل اصلی ناترازی انرژی
قاچاق سوخت یکی از دلایل اصلی ناترازی سوخت در ایران است. اگر این معضل حل شود، بخش زیادی از ناترازی سوخت کشور رفع خواهد شد. به گزارش اقتصاد معاصر، قاچاق روزانه حداقل ۳۰ میلیون لیتر سوخت به اقتصاد کشور سالانه حدود ۹ میلیارد دلار خسارت وارد میکند. این سوخت، که از مصرفکنندگان واقعی جمعآوری شده، توسط قاچاقچیان از کشور خارج میشود.
تقریباً از تمامی مبادی رسمی مصرف سوخت، انحراف و قاچاق وجود دارد. در بخشهایی مانند کشاورزی و معدن، حتی این میزان به ۴۰ تا ۵۰ درصد هم میرسد.
قاچاق ۴۰ درصد سوخت تحویلی به کشاورزی
برآوردها نشان میدهند که حدود ۴۰ درصد سوخت یارانهای تخصیصیافته به بخش کشاورزی قاچاق میشود که سالانه به حدود ۱٫۶ میلیارد لیتر میرسد. این رقم میتواند به حل ناترازیها کمک کند و با جلوگیری از قاچاق، مشکلات تأمین سوخت برای بخشهای مختلف کشور برطرف شود.
مفقود شدن یک میلیارد لیتر سوخت نیروگاهی
نعمتالله نجفی، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، از مفقود شدن سالانه یک میلیارد لیتر سوخت ارسالی به نیروگاهها خبر داد. وی گفت: «سوختی که به نیروگاهها ارسال میشود، در برخی موارد به جای تولید برق در مصارف دیگر استفاده میشود.»
این موضوع نشان میدهد که انحراف سوخت در مسیر انتقال به نیروگاهها به میزان زیادی صورت میگیرد، که میتواند عامل اصلی برخی خاموشیها باشد.