ابراهیم مددیان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد آخرین وضعیت بازار خودرو و علت سیر افزایشی نرخ خودرو در چند روز اخیر اظهار کرد: بازار در مهرماه با وعده وزیر مبنی بر ساماندهی بازار و افزایش تولید و طرح مجلس برای واردات خودرو با شروط خاص، نسبتا آراماش داشته و قیمتها هم کاهش جزئی داشت. ولی در آبان ماه با وجود اینکه نرخ ارز ثابت بود اما فروشندهها قیمت را به صورت روزانه افزایش دادند. به طوری که در برخی از خودروهای شاهد افزایش 2 تا 20 میلیون تومانی قیمتها در ده روز گذشته بودیم.
وی افزود: به نظر میرسد که قرعهکشی خودرو هیچ کمکی به ساماندهی بازار نکرد، این روش ناموفق را ما چهل سال پیش تجربه کردیم. قریب به 10 درصد از ثبتنام کنندگان، مصرفکننده واقعی هستند و 90 درصد از آنها فروشنده بوده و یا شماره ملی انها برای گرفتن خودرو توسط سفتهبازان و دلالان به قیمت 5 تا 30 میلیون تومان بسته به نوع خودرو خریداری میشود. متاسفانه این خودروها باید به بازار تزریق شود. این نوع ثبت نام به نوعی رانت محسوب میشود.
مددیان همچنین در ادامه تصریح کرد: با اینکه قیمت خودرو درحال افزایش است اما تحرک و معاملهای در بازار وجود ندارد. عدهای هم به علت حفظ ارزش پول خود اقدام به خرید در بازار خودرو میکنند.
وی با اشاره به نرخ روز خودرو گفت: پراید 131 که هفته پیش 138 میلیون تومان بود الان 141 میلیون تومان است، قیمت پراید هاچ بک 161 میلیون تومان، دنا پلاس 380 میلیون تومان، تیبا 155 میلیون تومان، پژو 405 حدود 238 میلیون تومان، سمند LX که 20 روز قبل 246 تا 247 میلیون تومان بود حدود 255 میلیون تومان، پژو پارس 292 تا 293 میلیون تومان، تیوفایو 328 میلیون تومان، پراید 111 حدود 160 میلیون تومان،پژو 206 تیپ 2 حدود 255 میلیون تومان و V8 حدود 310 میلیون است. گرچه هایما حدود 20 میلیون تومان افزایش قیمت داشته اما قیمتها پلاس به دلیل اینکه مشمول ثبتنام فوری است تقریبا ثابت مانده و بین 805 تا 810 میلیون تومان است.
رییس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی تبریز ادامه داد: با اینکه عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت بوده و رقابت نقش مهمی در قیمت دارد؛ متاسفانه صنعت خودرو در کشور به دلیل انحصاری بودن، خارج از اصول است. واردات میتواند باعث ایجاد رقابت و ارتقای کیفیت شود. وقتی 140 هزار دستگاه خودرو به دلیل نقص فنی در پارکینگ دپو میشود خود باعث افزایش قیمت میشود. مدیر ایران خودرو نیز گفته که 67 درصد از صنعت خودروی ما در مواد اولیه به خارج وابسته است. امیدواریم با نتیجه رسیدن مذاکرات، رفع تحریمها و تصمیمات کارشناسی شده مسئولین در این حوزه شاهد افزایش تولید، ثبات و آرامش در این بازار باشیم.
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت تک نرخی شدن بازار خودرو متذکر شد: متاسفانه هر روز قیمتگذاری بر دوش یک دستگاه است. یک روز شورای رقابت، یک روز سازمان حمایت، یک روز وزارت صمت و یک روز دیگر نهادها در این مورد تصمیمگیری میکنند. این وضعیت میتواند مشکلساز باشد. زمزمههایی هم در مورد فروش خودرو به قیمت حاشیه بازار شنیده میشود که این موضوع بیشتر به مذاق خودروسازان خوش میآید. به نظر میرسد این تک نرخی شدن بازار راهحلی باشد که بتوان به واسطه آن به ساماندهی بازار رسید.
مددیان در پااسخ به سوالی پیرامون علل افزایش قیمت خودرو در 10 روز اخیر گفت: دلیل مشخصی برای افزایش قیمت خودرو در بازه کنونی وجود ندارد، البته مواردی مانند به تاخیر افتادن مذاکرات میتواند اثر داشته باشد. من فکر میکنم که افرادی وجود دارند که بازار خودرو را به دست گرفتهاند؛ اگر 140 هزار خودرو وارد بازار شود قطعا روی کاهش قیمت تاثیر میگذارد. به نظر علت اصلی عدم تزریق خودرو به بازار باشد.