انتقاد اعضای شورای شهر تهران از کمکاری در کاهش آلودگی هوا
در روز گذشته، دو عضو شورای شهر تهران با انتقاد از روشهای ارائهشده برای کاهش آلودگی هوا، تاکید کردند که هیچ اقدام موثری برای عبور از این بحران صورت نمیگیرد. آنها اظهار داشتند که باید بهعنوان مردم مطالبهگر باشیم و پیشنهاد کردند که کارگروهی برای رفع این مشکل تشکیل شود.
آلودگی هوا، سالانه جان ۵۰ هزار نفر را میگیرد
سیدجعفر تشکریهاشمی در جلسه فوقالعاده شورای شهر تهران در تذکری پیش از دستور، اظهار کرد: “تصمیمگیری در خصوص وضعیت آلودگی هوا دیگر شرمآور شده است. چه مدت باید تنها راهحل، تعطیلی مدارس و ادارات باشد؟ به نظر میرسد هیچ اقدامی برای عبور از این بحران انجام نمیشود. آیا ما تنها کشوری هستیم که با این مشکل مواجهیم؟ منشأ آلودگیها کاملاً مشخص است.”
وی افزود: “اگر از تهران خارج شویم، حتی در فاصلهای نهچندان دور، دود غالب بر هوای شهر به وضوح قابل مشاهده است. این دود ناشی از خودروهای فرسوده و غیراستاندارد، و استفاده بیش از حد از خودروهای شخصی است. این مسائل باعث میشود جان مردم بهعنوان ارزانترین سرمایه از دست برود. انگار پذیرفتهایم که مرگ بر اثر آلودگی هوا امری بدیهی است.”
تشکریهاشمی با اشاره به آمار وزیر بهداشت، گفت: “سالانه ۵۰ هزار نفر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، رقمی که بیش از دو برابر کشتهشدگان تصادفات رانندگی است. حال سوال این است که دولت و مقامات چه اقداماتی انجام دادهاند؟ در شورای شهر تهران چه کار مؤثری کردهایم؟”
وی همچنین یادآور شد: “بودجه سال ۱۴۰۴ در حال بسته شدن است و این بهترین زمان است که اعضای شورای شهر به برنامههای شهرداری توجه کرده و بررسی کنند که آیا این برنامهها قادر به کاهش آلودگی هوا، عبور از بحرانهای سوخت و انرژی و حل مشکلات حملونقل است یا خیر.”
توجه به بخش خصوصی و نقش آن در حل بحرانها
تشکریهاشمی در ادامه به لزوم توجه به بخش خصوصی در مسائل مختلف مانند مدیریت پسماند و حملونقل عمومی اشاره کرد و افزود: “آیا ما به بخش خصوصی اجازه دادهایم که در این زمینهها مداخله کند؟ آیا باید همچنان خودمان اتوبوس و تاکسی بخریم و راننده استخدام کنیم، یا میتوانیم از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم؟”
تشکیل کارگروه برای نجات تهران
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در ادامه جلسه اظهار کرد: “باید مسأله نجات تهران را به صورت عملیاتی دنبال کنیم. شورا باید کمیتهای تشکیل دهد، اما بدون حرکت هماهنگ شورا و شهرداری نمیتوان آلودگی را حل کرد. باید مطالبهگر باشیم و از دیگران خواستهای جدی داشته باشیم. نمیتوانیم به این تعطیلات پی در پی ادامه دهیم.”
چمران افزود: “امیدواریم که اتوبوسهای جدید به موقع برسند و از سوخت پاک استفاده کنیم. همچنین باید به انرژی پاک توجه ویژهای داشته باشیم و از کارخانههایی که باعث آلودگی هوا میشوند، مانند کارخانههای قیرسازی در کرج، جلوگیری کنیم. پیشنهاد میکنم که یک کارگروه ویژه برای رفع آلودگی هوا تشکیل دهیم.”
نیاز به حکمرانی مسألهمحور
مهدی اقراریان، عضو دیگر شورای شهر تهران نیز در سخنانی به ناکارآمدی سیستمهای مدیریتی اشاره کرد و گفت: “با تغییر شهرداران، مشکلات شهر پیچیدهتر میشود. باید از سازوکارهای قبلی خارج شویم و حکمرانی مسألهمحور را در دستور کار قرار دهیم. شورای شهر نمیتواند منتظر دیگر دستگاهها بماند؛ ما باید کارگروه نجات تهران را تشکیل داده و از آن حمایت کنیم.”
وی همچنین به انتقال مراکز سیاسی از تهران اشاره کرد و افزود: “تشکیل شورایی برای انتقال مراکز سیاسی، طبق قانون مصوب مجلس است و باید در این زمینه اقدام شود.”