بعد از اینکه اوضاع همهگیری ویروس کرونا بهتر شود و واکسیناسیون عمومی بهتدریج در آمریکا وضعیت اجتماعی را به حالت سابق برگرداند، خانوادههایی که عزیزان خود را در این همهگیری از دست دادهاند احساس سختتری خواهند داشت و تازه مصیبتهای آنان شروع خواهد شد. بعد از یک سال اعمال محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کرونا، بسیاری از آمریکاییها دارند ماسکهای خود را کنار میگذارند و برای سفرهای تابستانی برنامهریزی میکنند و دوباره به جمعهای لذتبخش دوستان و خانواده بازمیگردند. حالا که تعداد بیشتری واکسن زدهاند و میزان ابتلا به کووید ـ 19 فروکش کرده، این احساس پیش آمده است که بدترین بخش همهگیری در ایالات متحده به پایان رسیده است. اما برای کسانی مثل میشل پریسله 60ساله، بدترین قسمت ماجرا تازه شروع شده است.
میشل شوهر خود را در اواخر ماه مه 2021، همین چند هفته پیش، بهخاطر ابتلا به ویروس کرونا از دست داد، درست وقتی که محدودیتها داشت برداشته میشود و زندگی برای خیلی از افراد داشت به وضعیت معمول بازمیگشت. مشتریان بدون ماسک به شعبه فروشگاه «والمارت» محل زندگی میشل در پاسادنا میرفتند، جایی که او در حال خرید اقلام لازم برای مراسم تدفین شوهر خود بود. شوهر میشل که 63ساله و عاشق شکار و کمپکردن و بازیکردن با نوهاش بود، یک ماه قبل از مرگش در جریان شرکت در یک مراسم عروسی به ویروس کرونا مبتلا شد.
در حال حاضر تقریباً نیمی از جمعیت ایالات متحده دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند و واکسینه شدهاند و اکنون کشور در بهترین حالت خود از هر نظر در جریان همهگیری قرار دارد. موارد جدید ابتلا، موارد بستری در بیمارستانها و آمار تلفات در کمترین حد خود در چند ماه اخیر قرار دارد و حتی محتاطترین مقامات بهداشتی کشور نیز از روند بهبود مقابله با همهگیری را در آمریکا ابراز شادمانی کردهاند. به کسانی که بهطور کامل واکسینه شدهاند، یعنی کسانی که کمترین خطر ابتلا به ویروس کرونا را دارند و دو دوز واکسن را دریافت کردهاند، گفتهاند که میتوانند ماسکهای خود را بردارند و به فعالیتهای اجتماعی خود بازگردند و دانشمندان متخصص ردهبالای همهگیری نیز این تصمیم را تأیید کردهاند.
با این حال، حتی اکنون نیز روزانه نزدیک به 450 مرگ ناشی از ابتلا به کووید ـ 19 گزارش میشود و صدها خانواده را با غم و غصه ناشی از فراق عزیزانشان تنها میگذارد.
برخلاف دوران اولیه همهگیری که بیشتر آمریکاییها شاهد این بودند که زندگیهایشان تحتتأثیر کووید قرار گرفته، بستگان افرادی که اکنون از ابتلا به بیماری فوت میکنند خود را بسیار تنها توصیف میکنند: آنها باید در وضعیتی عزاداری کنند و با ماتم و اندوه دست به گریبان باشند که بیشتر افراد در حال جشنگرفتن رهایی از محدودیتهای همهگیری هستند. در ماههای قبل، با استفاده از اپلیکیشنهایی مثل «زوم» عزاداری و تسلیتگفتن بهناچار بهشکل آنلاین و از راه دور انجام میشد اما اکنون که افراد میتوانند بهصورت حضوری برای عزاداری و ابراز تسلیت بیایند، خانوادههای درگذشتگان حتی خود را تنهاتر از گذشته میبینند.
در بسیاری از موارد، غم و اندوه بسیاری از افرادی که این روزها فوت میکنند، ارتباطی با واکسیناسیون پیدا میکند. کارشناسان میگویند که موارد فوت ناشی از ویروس کرونا در زمان حال بیشتر مربوط به افرادی است که هنوز واکسن نزدهاند. با اینکه برخی گزارشها حاکی از این است که در مواردی افرادی که واکسن زدهاند فوت کردهاند اما مقامات متخصص میگویند که این موارد استثنائات بسیاری نادری هستند. دسترسی به واکسن هنوز هم در آمریکا امری نسبی است و در بسیاری از ایالتها هنوز چندین هفته مانده است تا همه به ایمنی کامل دست پیدا کنند. و همچنین هفتهها طول خواهد کشید که همهگیری فروکش کند.
اکنون که موارد ابتلا در هفتههای اخیر عمدتاً به اشخاصی برمیگردد که از زدن واکسن امتناع میکنند، مقامات بهداشتی نگران شدهاند که با وجود چنین مواردی مقابله با همهگیری ویروس کرونا کار سخت و پیچیدهای شده است. هنوز کسانی هستند مثل شوهر میشل که آنقدر سرش شلوغ بود که واکسن خود را نزده بوده درصورتیکه باید این کار را میکرد و حالا گرفتار مرگ ناشی از ابتلا به کووید شد.
دکتر تونی مایلز، متخصص بیماریهای واگیردار در دانشگاه جورجیا، میگوید: «امتناع از زدن واکسن مثل این است که سربازان در ارتش واکسن بیماریهای همهگیر خود را نزنند. همه باید این کار را بکنند وگرنه بقیه جمعیت را در گرفتاری و ماتم و عزا خواهند نشاند.» در بهار امسال، میزان ابتلا در برخی از شهرهای آمریکا مثل نیویورک افزایش یافت و در بدترین حالت، در ژانویه روزانه بیش از 3 هزار نفر تلف میشدند. اکنون وضعیت این شهر بهبود یافته است اما همچنان مصیبتها ادامه دارد. یکی از گرفتاریهای مقابله با ویروس کرونا با واکسیناسیون همین است که چطور افراد قانع شوند که واکسنها را تزریق کنند.