همکاری با عربستان همسایه پولدار
محمد بن سلمان امیدوار است به مدد درآمد سرشار نفتی و درآمدهای ناشی از میزبانی زائران مکه و مدینه، عربستان را به کشور با تنوع اقتصادی تبدیل کند.
در سیاست داخلی عربستان تحت رهبری محمد بن سلمان نزدیک شدن به الگوهای زندگی اجتماعی غربی یک راهبرد قطعی است. اقداماتی در آزادی بخشی به زنان، توسعه فوتبال حرفهای، تاسیس دانشگاههای بزرگ و از همه مهتر برنامه ۳تریلیون دلاری در چشم انداز ۲۰۳۰ گواه این مدعا است.
در سیاست منطقهای بن سلمان گرچه از تضعیف حماس و حزب الله چندان ناراحت نیست؛ اما از کشته شدن غیر نظامیان در غزه و لبنان و حمله اسرائیل به ایران انتقاد میکند. تا همچنان توقعات داخلی، جهان عرب و منطقه ای را برآورده کند.
♦️تقویت همزمان روابط با آمریکای ترامپ و ایران
بن سلمان پس از آشتی با تهران با وساطت چین در نمایشگاه «موسم ریاض» از ظرفیتهای تجاری بدون تحریم شامل فرش، زعفران و سایر محصولات غذایی و پزشکی استقبال کرد و رسیدن به تجارت یک میلیاردی با ایران را مد نظر قرارداده است. البته ممکن است این تجارت از طریق کشور ثالثی مانند عراق تحقق یابد. اما همزمان محمد بن سلمان خواهان تقویت روابط دفاعی خود با آمریکا و تعیین عربستان سعودی به عنوان متحد اصلی غیرناتو آمریکاست.
حالا این که تا چه حد ایران و عربستان با وجود گسل های ایدئولوژیک و راهبردی با یکدیگر همکاری کنند، جای تردید است. با این حال هر دو کشور مسیر آشتی و همکاری محتاطانه را بهترین گزینه میدانند. سفرهای مقامات دو کشور و مثلا حضور عربستان در کنار ایران، روسیه، عمان و سایر کشورها در رزمایش دریایی در شمال اقیانوس هند گویای همین مسئله است.
به نظر من محمد بن سلمان برای تحقق رویای خود با ایران همکاری های اقتصادی و سیاسی محدود خواهد داشت اما همزمان برای تشکیل کشور فلسطین پیگیر خواهد بود. تقریبا تمامی اعراب، چین و اروپایی ها تنها راه حل مناقشه منطقه را همین امر میدانند و امیدوارند بدین ترتیب اسرائیل نیز مهار شود.
این مطلب از قطعات خودرو شماره 52 گرفته شده است.اگر این مطلب برایتان جالب بود، دیگر مقالات ماهنامه قطعات خودرو را از دست ندهید. شماره های دیگر در انتظار شماست!