دنیای اقتصاد – صنعت موتورسیکلت هم از این امر مستثنی نبوده و تولید و مونتاژ آن با دست اندازهای بسیاری همراه شده است. تنوع غیرمعمول مدلها، بخشنامه های متعدد، تصویب قوانین غیرقابل اجرا و… همه دست به دست هم داده تا این صنعت را در میانه راه سرگردان نگه دارد.
آمار تولید
با نگاهی به وضعیت تولید یک دهه گذشته موتورسیکلت در کشور این امر نمود بیشتری خواهد داشت. بهمن ضیامقدم، دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت با اشاره به 5 ماه تولید امسال موتورسیکلت عنوان کرد: در 5 ماه نخست امسال 93هزار و 529 موتورسیکلت تولید شد درحالیکه این عدد در 5 ماه نخست سال قبل 96 هزار و 66 عدد بود.
با نگاهی به وضعیت تولید سالهای قبل میتوان نتیجه گرفت که روند تولید در نیمه دوم دهه 90 کاهشی بوده است. او گفت: فقط تولید سال 99 نسبت به سال 98 و نیز 1400 وضعیت بهتری داشت.
اوج تولید موتورسیکلت در کشور سال 90 رقم خورد و 813هزار و 206 موتورسیکلت تولید شد. این رقم تا حدودی در سال 95 با تولید 736هزار و 337 دوباره تکرار شد دلیل این امر هم ممنوعیت تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری و تغییر کاربری به انژکتوری بود. این قانون از سال 94 با تصویب قانون هوای پاک ابلاغ شد. قرار بر این بود که از مهر 95 ممنوعیت کاربراتوری اجرایی شود، اما شیطنتهایی سبب شد تا در سه ماه نخست سال 95 ثبت سفارش انجین کاربراتوری بیش از میزان سالهای قبل باشد. به این ترتیب در نیمه دوم سال 95 کشور با آمار بسیار بالای انجینهای کاربراتوری انبار شده مواجه شد که برای آنها ارز از کشور خارج شده بود. مهر قانون الزام تولید موتورسیکلتهای انژکتوری ابلاغ شد، اما بهدلیل نبود انجینهای انژکتوری، تولید تا نیمه دوم بهمن متوقف شد. موتورسیکلتسازان با رایزنیهای بسیار مجوز تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری را گرفتند و قرار شد تولید موتورسیکلت کاربراتوری با تعداد محدود انجام شود. بهاین ترتیب پرونده کاربراتوریها باید تا پایان سال 95 بسته میشد، اما موجودی انبارها بیش از تولید 40 روز پایان سال بود. تولید در یکی، دو ماه سال 96 ادامه یافت. ولی شمارهگذاری بر مبنای تولید سال 95 بود. از اینرو در سال 95 با آمار بالای تولید مواجه هستیم. البته این تیراژ نسبت به سال 90 هنوز کمتر است. در ادامه نیمه دوم دهه 90 تیراژ تولید زیر 200هزار موتورسیکلت بود. وضعیت تولید یک دهه صنعت موتورسیکلت در نمودار بالا قابل مشاهده است.
چالش اصلی تولید موتورسیکلت
انجین، پاشنه آشیل صنعت موتورسیکلت کشور شده است. تعویق تولید موتورسیکلت انژکتوری هم به این دلیل بود که چین هنوز این انجین را برای موتورسیکلتهای CG125 تولید نکرده بود و تنها موتورسیکلتهای CG200 و به بالا انجین انژکتوری داشتند. با توجه به این مساله کویرموتور بنا دارد خط تولید انجین را در یکی از شرکتهای زیرمجموعه خود راهاندازی کند. رحیم خداپسند، مدیرعامل کویرموتور درباره وضعیت تولید این برند توضیح داد: سال گذشته در کشور حدود 211هزار و 466هزار موتورسیکلت تولید شد که 36هزار و 283 موتورسیکلت برای کویرموتور بود. آمار تولید امسال تا پایان خرداد 95هزار و 529 دستگاه بود که 11هزار و 324 موتورسیکلت را این برند تولید کرده است. بهاین ترتیب سهم کویرموتور در بازار حدود 1/ 12درصد ثبت شد. بهطور معمول در چند سال اخیر سهم ما در بازار حدود 12درصد بوده است.
آمار تولید موتورسیکلت در سال 98، 116هزار و 536 دستگاه بود که از این تعداد 15 هزار موتورسیکلت مربوط به کویرموتور بوده است.
وی افزود: آمار تولید امسال کشور نیز تا حدود نیمه دوم شهریور 14هزار و 433 موتورسیکلت بوده که در بخش فروش هم شاهد بازار پررونقی نبودیم. این تیراژ نشان میدهد امسال آمار تولید سال گذشته تکرار نمیشود، زیرا در نیمه دوم تیراژ کمتر از نیمه نخست خواهد بود. برندهای موتورسیکلت این شرکت ایرانی از کشورهای ژاپن، اتریش، ایتالیا، کرهجنوبی و چین بوده و البته مدلهایی به شکل متفرقه از تایوان و تایلند نیز در فروشگاههای کویرموتور موجود است. رنج قیمتی موتورسیکلتهای این برند از 30 تا 300 میلیون تومان متغیر است.
وضعیت تیراژ برقیها
در ادامه قانون هوای پاک، سال 97 فعالان صنعت موتورسیکلت ملزم شدند 10درصد محصولات تولیدی خود را به موتورسیکلتهای برقی اختصاص دهند. مدیرعامل کویرموتور درباره وضعیت تولید موتورسیکلتهای برقی این شرکت گفت: امسال ما تعداد کمی موتورسیکلت برقی تولید کردیم زیرا وضعیت بازار تقاضا مناسب نبود. امیدواریم کویرموتور تا پایان سال بتواند 200 موتورسیکلت برقی بهفروش برساند.
خداپسند درباره هدفگذاری تولید این برند برای سال 1400 گفت: ما به تولید موتورسیکلتهای برقی خیلی امیدوار هستیم. البته امسال که تقریبا بازار این وسیله نقلیه به پایان رسید. معمولا در فصل سرما بازار موتورسیکلت خیلی رونق ندارد و امیدواریم در آینده وضعیت بازار موتورسیکلتهای برقی بهتر شود؛ به دو دلیل نخست اینکه قرار است یکی از زیرمجموعههای کویرموتور کارخانه باتری راهاندازی کند. دوم اینکه امیدواریم دستورالعمل مربوط به موتورسیکلت در بحث گواهینامه و امکان استفاده افراد 16 سال از موتورسیکلتهای برقی با سرعت پایین اصلاح و فراهم شود.
داخلیسازی انجین و باتری
در ادامه محسن رضایی، مدیرعامل شرکت پارتکویر از زیرمجموعههای کویرموتور درباره راهاندازی خط تولید انجین و باتری موتورسیکلتهای بنزینی و برقی عنوان کرد: اگر موضوع اپیدمی کرونا نبود تا امروز خط تولید این دو قطعه مهم و اصلی موتورسیکلت که تاثیر زیادی در قیمت تمام شده آن دارد افتتاح شده و به تولید رسیده بود.
وی افزود: هدف این است که خط تولید تا پایان آذر راهاندازی و افتتاح شود. در مرحله نخست قرار است تولید انجین موتورسیکلتهای CG125، CG150 و CG200 انجام شود البته به شکل CKD خواهد بود. اما در ادامه با مذاکراتی که با قطعهسازان داشتیم تعمیق ساخت داخل انجام خواهد شد.
او یادآور شد: پس از تولید انجین موتورسیکلت بنزینی، تولید باتری موتورسیکلتهای برقی از 1500 تا 2000 وات در دستور کار قرار دارد.
تولید باتری در کشور سبب خواهد شد تا عمر باتری این وسیله نقلیه افزایش پیدا کند و صاحبان این موتورسیکلتها با مشکلات کمتری روبهرو باشند. درحالحاضر از زمان تولید باتری در شرکت مادر تا رسیدن به مقصد حدود 6 ماه زمان میبرد و با درنظر گرفتن مدت زمان ترخیص تا تولید و عرضه آن به بازار، این مسیر حدود یک سال از عمر باتری را کاهش میدهد. با راهاندازی خط تولید باتری این زمان به عنوان عمر مفید باتری ذخیره میشود. بهاین ترتیب باتریها دو سال کارکرد واقعی خود را خواهند داشت. مدیرعامل شرکت پارتکویر با اشاره به پایین آمدن قیمت تمامشده باتری گفت: بهطور قطع با داخلیسازی باتری قیمت نهایی موتورسیکلت بین 25 تا 30درصد ارزانتر خواهد شد. چون فرهنگسازی در راستای استفاده از موتورسیکلت برقی برای تردد مطرح است بهدنبال این هستیم که آمار خرید و مصرف موتورسیکلت سبز رشد پیدا کند.
وی یادآور شد: داخلیسازی انجین خیلی بر قیمت تمام شده موتورسیکلت بنزینی تاثیر ندارد اما علاوهبر خودکفایی، ساخت انجین زمینه اشتغال 80 تا 100 نفر را در کشور فراهم میکند. اگر دانش فنی را در اختیار داشته باشیم، میتوانیم در ادامه بومیسازی کامل این قطعه مهم را در دستور کار داشته باشیم.
تولید محدود به بازار داخل
بازارهای همسایه در اختیار تولیدکنندگان چینی است از اینرو تولید در حوزه صنعت موتورسیکلت بیشتر برای بازار کشور است. رضایی عنوان کرد: درحالحاضر خرید مواد اولیه و قطعات نیمهساخته مورد نیاز از چین انجام میشود و با توجه به اینکه هزینههای ثابت ما در ایران بالاست نمیتوانیم صادرات داشته باشیم.
کویرموتور قرار بود خط تولیدی در عراق راهاندازی کند؛ سرمایهگذاری سنگینی انجام شد اما به دلیل نبود امنیت نمایندگیهای خارجی حاضر به همکاری نشدند. مدیرعامل پارتکویر در اینباره توضیح داد: تعرفه صادرات یک موتورسیکلت از ایران به عراق دو برابر چین است. عراق تعرفه واردات موتورسیکلت از سوی چین را پایین آورده، اما در مقابل برای ایران بالا برده است. این موضوع را در کنار مساله ارز بگذاریم صادرات موتورسیکلت به این کشور دستکم در شرایط فعلی صرفهاقتصادی ندارد، اما بازار داخل بسیار مطلوب است، زیرا حرفههای خدماتی که از موتورسیکلت استفاده میکنند افزایش یافته است. همچنین استفاده شخصی افراد با توجه به ترافیک کلانشهر و معضل پارکینگ بیشتر شده است.
وی اظهار کرد: ظرفیت تولید در شرکت پارتکویر 100 هزار انجین در سال است درحالیکه بازار ایران کشش این تعداد را ندارد، زیرا سلایق متفاوت بوده و تنوع محصولات را در کشور بالا برده است. بهعنوان مثال اگر پیشتر 500 موتورسیکلت تولید میشد 400 دستگاه آن مربوط به CG بود، اما امروز توزیع 200هزار موتورسیکلت با نزدیک به 400 مدل را در بازار داریم. از اینرو نمیتوان سرمایهگذاری سنگینی کرد.
رضایی در پایان گفت: کویرموتور نخستین شرکتی است که داخلیسازی 40درصدی موتورسیکلتهای پرتیراژ را بهسرانجام رساند. همچنین موتورسیکلتی مانند CG حدود 45درصد داخلیسازی شده و 25درصد قطعات موتورسیکلتهای تریل هم در داخل تولید میشود. برخی مدلها هم فقط 500 دستگاه در سال تولید دارند. داخلیسازی این موتورسیکلتها توجیه اقتصادی ندارد.