امام خمینی رحمت الله علیه در تاریخ 4 آذر 1358 درجمع پاسداران در قم سخنانی بیان کردند که سنگ بنای سازمان بسیج مستضعفین شد.
دراین پیام حضرت امام خمینی فرمودند: یک کشورى با 20 میلیون جوان که دارد{باید} بیست میلیون تفنگدار داشته باشد. بیست میلیون ارتش داشته باشد. و این یک همچه مملکتى آسیب بردار نیست. و الآن هم الحمد للَّه آسیب بردار نیست. الآن هم ما پشتیبانمان خداست. و ما براى او نهضت کردیم. براى پیاده کردن دین او نهضت کردیم. و خدا با ماست.
پس از این تاریخ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اقدام به تشکیل بسیج مستضفین کرد و روز 5 آذر شد روز بیسج
در این 41 سال که از عمر نهاد بسیج می گذرد بسیج حضور اثرگذار و بسیار راهبردی در انقلاب و نظام داشته است اما هیچ وقت تشکیل ارتش 20 میلیونی تحقق عینی نیافت که این امر می تواند از جنیه های گوناگون مورد بررسی و آسیب شناسی قرارگیرد.
بسیج اصناف
یکی از شاخه های بسیج، بسیج اصناف است که در صنف فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات تهران خیلی زود شکل گرفت. فرماندهی بسیج صنف بر عهده سید محمد شیرازی است.
بسیج صنف لوازم یدکی در خدمت دفاع مقدس
- جذب نیرو و اعزام ایشان به جبهه
- تشکیل ستاد پشتیبانی از جبهه ها و جمع آوری کمک های اعضاء
- تقدیم 72 شهید والامقام به اسلام که افتخار صنف بوده و جاودانه شدند.
- تجلیل سالانه از خانواده معظم شهدای صنف از سال 1360 تاکنون
- اهداء 70 دستگاه خودروی وانت، تویوتا و داتسون به قرارگاه های کربلا، نجف و حمزه الشهداء
- اهداء 20 دستگاه آمبولانس
- اهداء 50 دستگاه تانکرآب و سوخت
- اهداء مجموعاً 100 تن مواد غذایی ، کنسرو و کمپوت
- اهداء 1000 تخته پتو
- تهیه و تامین قطعات یدکی مورد نیاز و نایاب
- کارشناسی و همکاری در تشخیص نیازهای قطعاتی در یگان های لجستیکی
- مونتاژ خودروهای خریداری شده توسط سپاه در بندرعباس با کمک اعضاء صنف
- اهداء 50 دستگاه موتورسیکلت تریل
- جمع آوری کمکهای نقدی اعضاء در قالب طرح هر کاسب تامین یک رزمنده و واریز به حساب 55 بانک ملی ایران
بسیج صنف پس از دوران دفاع مقدس
بسیج اصناف ماموریت میدانی و عملیاتی ندارد اما وظیفه دارد تا منش و فرهنگ بسیج را که برگرفته از اسلام، آرمانهای انقلاب اسلامی، مکتب خمینی کبیر و رهنمودهای مقام معظم کل قوا است، در بین اعضای صنف و خصوصاً نسل جوان گسترش دهد. به همین منظور جلسات بسیج مرتباً برگزار می شود و در مراسم مخلتف با هماهنگی اعضا نقش آفرینی می گردد.
اما امروز نیاز به بسیج بیش از هر زمان دیگر است
علت افزایش نیازبه بسیج را باید در تکالیف ما برای انجام وظایف دینی و ملّی خود جستجو کنیم.
ما مردمی صلح جو، منطق پذیر، مهربان و دین باور هستیم که برای هرعمل خیّری پاداشی مادی و معنوی از سوی خالق عالم قائل هستیم. همچنین هرعمل زشت و ناپسندی را شرّ و مستوجب مجازات دنیایی و اخروی می دانیم.
ما تمامی جهان و انسانهای کره زمین را مخلوق و عزیز کرده خدای متعال می دانیم که برای هدایت و سعادت آنها عقل، وجدان و فطرت الهی در اختیارشان قرار داده است. یعنی همه از خدائیم و یک الله داریم و به سوی او نیز باز می گردیم.
خداوند همه موجودات را برای کمک به سعادت انسانها آفریده و انسان را برای خودش قرار داده است. ایشان را اشرف مخلوقات نام نهاده است.
اما به ایشان اختیار مرحمت کرده که راه درست را بپیمایند یا برخلاف آن را بروند.
برای آنکه کمک بیشتری به انسانها فرمائید انبیاء و اوصیاء و اولیاء را در بین مردم قرار داده است تا پیغامبر و راهنمای به سوی او باشند. توجه به هدایت انبیاء و اطاعت از خداوند سبحان دنیایی عالی و آخرتی بالاتر از تصور امروزما در پی خواهد داشت.
پس بسیج با این مقدمات موظف است خود را و جامعه را به سوی حق دعوت کند. که بالاتر از دعوت و تبین حق مسئولیتی نداریم.
مگر آن که گروهی با ما دشمنی کنند و برای نابودی ما اقدام کنند. آنگاه خداوند به ما دستور داده خود را قوی به همه جهات و سلاحها و قدرتها کنیم تا دشمن از قدرت ما بهراسد و عقب بنشیند.
اگر هم جسارت کرد وحمله کرد بتوانیم پاسخ متناسب و پیشمان کننده دهیم.
یادمان باشد؛ دشمن از دیرباز به فرهنگ، اجتماع، اقتصاد، خاک و همه منافع ما نظر داشته و حمله کرده است. پس ما باید در بین مردم فرهنگ اسلامی و پیوستگی ملّی را گسترش دهیم.
باید در اقتصاد و نیروی نظامی خودمان را تقویت کنیم. باید دانش و بینش کسب کنیم. باید به هرکس در دنیا با ما هم عقیده و همراه است کمک کنیم و اتحاد راهبردی برقرار کنیم.
خداوند به مومنان وعده پیروزی داده است و از وعدهاش تخلف نمی کند.