از جهانی که به سرعت در حال پیشرفت و تکامل است، این انتظار میرود که هر روز ما را با یک دستاورد و فناوری جدید آشنا کند. گاهی این آشنایی فقط در حد شنیدن نام و دانستن کاربرد کلی آن است و گاهی وسیعتر و جامعتر میباشد. مسلماً دستاوردی که به حیطهی شغلی شخص مرتبط شود، او را ترغیب میکند تا به سراغ اطلاعات جامعتری از این دستاورد برود. این مقاله به فناوری تلماتیک میپردازد که تقریباً نوظهور بوده و افراد اطلاعات محدودی در مورد آن دارند. با توجه به اینکه ما در زمینهی خودرو و خودروسازی فعالیت میکنیم، تلماتیک را از همین جنبه مورد بررسی قرار میدهیم.
تلماتیک چیست؟
لغت تلماتیک (Telematic) ترکیبی از دو واژهی (Tele) و (Informatic) است. (Tele) به معنای ارتباط و اتصال از راه دور و (Informatic) به معنای تجزیه و تحلیل اطلاعات است. واژهی تلماتیک به دریافت اطلاعات از راه دور و تجزیه و تحلیل این اطلاعات به صورت خودکار اطلاق میشود. از این فناوری برای مشاهده و کنترل اطلاعات خودروهای مختلف استفاده میشود که بر جنبههای ایمنی، امنیت، کارایی و انطباق و پایداری خودروها تمرکز دارد.
عملکرد تلماتیک
اطلاعات خودروها از طریق ردیابهای متصل شده بر روی خودرو دریافت شده و سپس این اطلاعات به مدیریت ناوگان ارسال میشود و مدیریت ناوگان این اطلاعات را تجزیه و تحلیل میکند. با نصب دستگاه تلماتیک بر روی خودرو، اطلاعات خودرو و راننده گرفته میشود و به صورت خودکار به مدیریت ناوگان یا دفتر پشتیبانی از طریق یک اتصال سلولی بیسیم منتقل میشود و این دفتر پشتیبانی با توجه به اطلاعات دریافتی میزان ایمنی را مدیریت میکند.
چند نمونه از کاربردهای فناوری تلماتیک
- ردیابی خودروهای شخصی: فناوری تلماتیک به راننده خودرو کمک میکند تا به وضعیت وسیلهی نقلیهاش به خوبی نظارت کند و برای پیشگیری از آسیب و ضرر مالی، اطلاعات خودرو را تجزیه و تحلیل کند.
- ردیابی تریلرها: شما به عنوان مالک تریلر میتوانید خودرو و رانندهی آن را کنترل و ارزیابی کنید. با استفاده از این فناوری، توسط ردیاب اطلاعات دریافت شده و توسط مدیریت ناوگان تجزیه و تحلیل میشود و شما به راحتی رفتار و عملکرد راننده و تریلر را کنترل میکنید و از سلامت بار خودرو مطلع میشوید. این امر باعث ارتقاء بازده عملکرد راننده میشود و در زمان مناسب بار را به مقصد میرساند. این فناوری به مالکان تریلر کمک فراوانی میکند.
- کاربرد در مدیریت ناوگان حمل و نقل: شرکتها و کارخانجات مختلف دارای وسیلههای نقلیهی مختلف هستند که توسط رانندگانی هدایت میشوند. سلامت و ایمنی این خودروها و پرسنل مهم میباشد. این فناوری هم به مدیریت ناوگان حمل و نقل و هم به سلامت پرسنل کمک میکند.
- ردیابی کانتینر: کانتینرها توسط کشتیها به نقاط مختلف دنیا میروند. در بین راه امکان دزدی توسط دزدان دریایی و یا فاسد شدن محموله وجود دارد. با استفاده از این فناوری به راحتی میتوان از محل کانتینرها و زمان باقیمانده تا انقضای محموله آگاه شد.
تفاوت فناوری تلماتیک با فناوری خودروهای متصل
هر خودرویی که به اینترنت وصل باشد، خودروی متصل نام دارد که قادر است اینترنت خود را با دستگاههای داخل و یا خارج ماشین به اشتراک بگذارد و به درخواست راننده اطلاعات را دانلود کند.
عملکرد وسیلهی نقلیهی متصل
در حال حاضر کمپانیهای خودروسازی از دو نوع سیستم در خودروهای متصل استفاده میکنند. در نوع اول یک چیپست و آنتن داخلی در خودرو تعبیه میشود و در نوع دوم سختافزاری برای اتصال آن به گوشی هوشمند راننده در نظر گرفته میشود.
چند کاربرد خودروهای متصل
- اتصال خودرو به خودرو: با استفاده از این فناوری خودروی متصل میتواند با خودروی دیگری در ارتباط باشد و اطلاعاتی مانند روند ترافیک، شرایط جاده و محدودیتهای جادهای را در اختیار یکدیگر قرار دهند.
- ارتباط خودروی متصل با زیرساختهای جادهای: خودروی متصل میتواند با علائم راهنمایی و رانندگی و سیستمهای جادهای هوشمند ارتباط برقرار کند و مسیر صحیح را انتخاب کند.
- ایمنی: خودروهای متصل میتوانند در بسیاری از موقعیتهای حیاتی و حساس مانند تصادف و خرابی خودرو را به اورژانس و نیروهای امداد به راحتی گزارش دهند.
- پارک از راه دور: راننده خودروی متصل میتواند خارج از خودرو، خودروی خود را پارک کند.
- کنترل از راه دور: راننده خودروی متصل میتواند درها را باز و قفل کرده، موتور را روشن و یا خاموش کند و همچنین وضعیت خودرو را از طریق گوشی هوشمند خود بررسی کند.
مزایای ترکیب فناوری تلماتیک و فناوری خودروهای متصل
ترکیب این دو فناوری با هم به صاحبان خودرو، دولتها و مشاغل کمک فراوانی میرساند. تلماتیک زمانی که با وسایل نقلیهی متصل ادغام شود، سلامت و عملکرد خودرو را تأمین میکند و صاحبان خودرو به موقع از خرابی خودرو مطلع شده و در جهت پیشگیری اقدام میکنند.
ادغام تلماتیک با خودروهای متصل میتواند اطلاعات مربوط به رفتار راننده، شرایط جادهای و خطرات احتمالی را جمعآوری و تجزیه و تحلیل کند و در موقعیتهای خطرناک و نجات جان انسانها به راننده هشدار دهد. در نهایت میتوان گفت این فناوریها برای سیاستگذاران و برنامهریزان شهری بسیار مفید بوده و به آنها کمک میکند که با تجزیه و تحلیل الگوهای ترافیکی و شناسایی نیازهای زیرساختی، تصمیمات ضروری و درستی را اتخاذ کنند.
این مطلب از قطعات خودرو شماره ۵۲ گرفته شده است.اگر این مطلب برایتان جالب بود، دیگر مقالات ماهنامه قطعات خودرو را از دست ندهید. شماره های دیگر در انتظار شماست!