روند نزولی صادرات خودروسازان بزرگ ایرانی
خودروسازان بزرگ ایران، که تا پایان آذر ماه امسال و نسبت به ۹ ماه سال گذشته آمارهای منفی در تولید و فروش داخلی را ثبت کردهاند، در بخش صادرات نیز عملکرد ضعیفی از خود نشان دادهاند. این خودروسازان تنها موفق به فروش ۴۳۰ دستگاه محصول کامل در خارج از کشور شدهاند.
صادرات نامطلوب خودروسازان ایرانی
براساس آمار منتشر شده در سامانه کدال بورس، دو خودروساز بزرگ کشور، ایرانخودرو و سایپا، طی ۹ ماه امسال در مجموع تنها ۱,۸۲۲ دستگاه محصول را در قالب قطعات SKD و محصولات کامل صادر کردهاند. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، این آمار به ۲,۷۲۳ دستگاه رسید. بنابراین، صادرات دو خودروساز بزرگ کشور کاهش ۹۰۱ دستگاهی معادل ۳۳ درصد را تجربه کرده است.
با این حال، آمارها نشاندهنده تفاوت در روند صادرات این دو شرکت است؛ بهطوری که ایرانخودرو با رشد صادرات مواجه بوده، اما سایپا با روند نزولی روبرو شده است.
ایرانخودرو: رشد صادرات با آمار ضعیف
ایرانخودرو در ۹ ماه امسال با وجود رشد صادرات نسبت به مدت مشابه پارسال، آمار ضعیفی در این بخش به ثبت رسانده است. کل فروش خارجی این شرکت شامل قطعات SKD و محصول کامل (CBU)، ۷۰۷ دستگاه بوده است. این میزان نسبت به ۹ ماه سال گذشته، ۲۰۲ دستگاه معادل ۴۰ درصد افزایش یافته است. با این حال، از این تعداد تنها ۳۵ دستگاه خودرو به صورت کامل صادر شده که احتمالاً برخی از آنها برای تست در خارج از کشور ارسال شدهاند. در واقع، تنها ۵ درصد از محموله صادراتی ایرانخودرو در ۹ ماه امسال، محصول کامل بوده و ۹۵ درصد دیگر شامل قطعات SKD میشود. این قطعات بهطور عمده به سایتهای تولیدی ایرانخودرو در خارج از کشور ارسال شدهاند، که نشان از تولید ضعیف در این سایتها دارد.
صادرات سایپا: کاهش قابل توجه
سایپا نیز شرایط مشابهی داشته و آمار صادرات ۹ ماهه آن نشاندهنده کاهش قابل توجه است. طبق گزارش منتشره در کدال، سایپا در این مدت تنها ۱,۱۱۵ دستگاه خودرو به صورت SKD و CBU صادر کرده است. این آمار در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته تقریباً نصف شده است. از این تعداد، ۷۲۰ دستگاه در قالب قطعات SKD بودهاند که احتمالاً به سایتهای تولیدی سایپا در خارج از کشور ارسال شدهاند. این میزان نشاندهنده مشکلات تولیدی در این سایتها است. در نهایت، تنها ۳۹۵ دستگاه از محصولات سایپا بهصورت CBU (خودرو کامل) صادر شده است.
درآمد و قیمتهای صادراتی
سایپا اعلام کرده که متوسط قیمت خودروهای صادراتیاش در ۹ ماه امسال کمتر از ۳۵۰ میلیون تومان بوده است. همچنین، متوسط قیمت صادرات قطعات SKD این شرکت ۲۰۲ میلیون تومان اعلام شده است. درآمد حاصل از صادرات سایپا در این مدت کمتر از ۲۸۴ میلیارد تومان بوده است. در همین حال، درآمد صادراتی ایرانخودرو نیز کمتر از ۲۲۷ میلیارد تومان گزارش شده است. متوسط قیمت SKDهای صادراتی ایرانخودرو نیز کمتر از ۳۲۰ میلیون تومان بوده و متوسط قیمت خودروهای صادراتی این شرکت نیز کمتر از ۳۴۵ میلیون تومان اعلام شده است.
کاهش درآمد صادراتی
مجموع درآمد حاصل از صادرات ۹ ماهه ایرانخودرو و سایپا حدود ۵۱۱ میلیارد تومان بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۲۶ درصدی را نشان میدهد. اگرچه ایرانخودرو در صادرات خود رشد داشته است، اما درآمد این شرکت کاهش یافته که به دلیل قیمت پایینتر محصولات صادراتی آن نسبت به سال گذشته است.