در دیدار هیات رئیسه و روسای کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی تهران با وزیر اقتصاد و مسئولان کلیدی اقتصادی کشور شامل رئیسکل بانک مرکزی، رئیسکل گمرک، رئیسکل سازمان امور مالیاتی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دیگر مسئولان وزارت اقتصاد، مهمترین مسائل و چالشهای اقتصادی کشور در حوزههای مختلف از جمله سیاستهای پولی، مالی، ارزی و فضای کسبوکار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
اقدامات دولت در حوزه تأمین نقدینگی:
محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی، در این نشست به اقدامات اخیر دولت برای جبران مشکلات نقدینگی بنگاهها و تامین مالی پروژهها اشاره کرد. او اظهار داشت که دولت برای این منظور یک بسته ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی تخصیص داده است. در این بسته، وزارتخانههای صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان موظف هستند که پروژههای خود را به بانک مرکزی معرفی کنند تا تامین نقدینگی آنها تسهیل شود. این طرح به منظور تقویت نقدینگی در بخشهای مختلف اقتصادی کشور و حمایت از بنگاههای تولیدی طراحی شده است.
راهکارهای تامین مالی بنگاهها:
فرزین همچنین در خصوص دیگر راهکارهای تامین مالی بنگاهها توضیحاتی داد. او گفت که اوراق گواهی سپرده خاص و اوراق گام و برات الکترونیک از جمله ابزارهای جدیدی هستند که برای تامین مالی بنگاهها به کار گرفته خواهند شد. او به ویژه به ۲۰۰ میلیون دلار اوراق گام که به شرکتها تخصیص داده میشود، اشاره کرد که این اوراق برای رفع تعهدات ارزی نیز قابل ارائه و پذیرش خواهند بود. علاوه بر این، فرزین به مسئله انتشار السی داخلی اشاره کرد و گفت که تا کنون حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان السی داخلی در بانکها منتشر شده است.
راهاندازی بازار سلف ارزی:
فرزین همچنین از ایجاد یک بازار واحد برای ارز در آینده نزدیک خبر داد و افزود که به زودی بازار فوروارد و سلففروشی ارز راهاندازی خواهد شد. او هدف از ایجاد این بازار را افزایش شفافیت و تعادل در بازار ارز عنوان کرد و اظهار داشت که میزان عرضه ارز در این بازار جدید روزانه بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون دلار خواهد بود. این اقدام به منظور جلوگیری از نوسانات زیاد در بازار ارز و ایجاد یک بازار پایدار طراحی شده است.
ارز مورد نیاز برای صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی:
در ادامه، فرزین به تامین ارز برای صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور اشاره کرد و اعلام کرد که برای این صنایع اعتبارات ارزی و ریالی مناسبی در نظر گرفته شده است. او خاطرنشان کرد که ارز به اندازه کافی در کشور موجود است و نگرانی از این بابت وجود ندارد.
نرخ ارز تخصیصی برای کالاهای اساسی:
رئیسکل بانک مرکزی در پاسخ به سوالات مطرح شده، اعلام کرد که نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای تخصیص کالاهای اساسی در ابتدای سال آینده، یعنی فروردین ۱۴۰۴، محاسبه خواهد شد. این نرخ برای واردکنندگانی که در فروردینماه ۱۴۰۴ اقدام به واردات کالاهای اساسی کنند، تعیین شده است.
بانکها و تسهیلات بانکی:
فرزین همچنین در خصوص برخی مشکلات بانکها در اعطای تسهیلات به بنگاهها توضیح داد و از بانکها خواست که در اعطای تسهیلات، به ویژه در مورد موارد خارج از مقررات، شفافیت بیشتری داشته باشند. او تصریح کرد که متقاضیان تسهیلات بانکی باید موارد غیرمجاز را به بانک مرکزی گزارش دهند تا بخش نظارتی این نهاد نسبت به رسیدگی به آن اقدام کند.
پاسخ مسئولان وزارتخانهها و سازمانها:
در ادامه این نشست، وحید ماجد، معاون سیاستگذاری و راهبری اقتصادی وزارت اقتصاد، فرود عسگری، رئیسکل گمرک، سید محمدهادی سبحانیان، رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور و حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، به موضوعات مطرح شده از سوی اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران پاسخ دادند. در این بخش، نمایندگان اتاق بازرگانی نیز به ارائه پیشنهادات و نگرانیهای خود در خصوص وضعیت اقتصاد و مسائل اجرایی پرداختند.
این نشست فرصتی برای تعامل بیشتر بخش خصوصی با مسئولان دولتی فراهم کرد و به بررسی راهکارهایی برای بهبود شرایط اقتصادی و رفع چالشهای فعلی پرداخته شد.