به گزارش «دنیایاقتصاد»، البته بهصورت خیلی محدود برخی خودروسازان خصوصی اقدام به مونتاژ برخی خودروهای چینی کردهاند، اما تعداد قابلتوجهی نبوده تا در بازار خودرو رقابت ایجاد کند. رقابتی که در سالهای ۹۴ و ۹۵ با ورود خودروهای برجامی به بازار ایجاد شد و خودروسازان بینالمللی با برنامهریزی سعی در جذب سهم بیشتری از بازار ایران داشتند. در کنار آن مردم نیز طعم خودروی استاندارد را چشیده و با دید بازتری به بازار نگاه میکردند. خودروسازان دولتی نیز سعی در ارتقای سطح کیفی محصولات خود داشتند و با خودروسازان مطرح وارد قرارداد شدند. حال اما بازار خودروگویی در خوابی طولانی فرو رفته و منتظر اتفاقی جدید است. بازار خودرو سرد است و مردم منتظر هستند تا اتفاقات مثبتی در سطح کلان کشور بیفتد، اما با این حال برخی شرکتهای خصوصی بیکار ننشسته و سعی در عرضه محصولات جدید دارند. اینکه مردم چه استقبالی از این محصولات جدید میکنند و خودروسازان چه اندازه ریسک سرمایهگذاری را در این بازار متحمل میشوند باید در ماههای آینده مشاهده کرد. از طرفی با توجه به اینکه عرضه مدل جدید در بازار ایران محدود بوده احتمال استقبال را زیاد میکند.
چیزی که در بازار امروز خودرو مشهود است پذیرش بیش از پیش خودروی چینی از طرف مصرفکنندگان است. دلیل اصلی این اتفاق خروج خودروسازان اروپایی، ژاپنی و کرهای از بازار ایران است. در کنار آن با سرمایهگذاری خودروسازان چینی در بازار ایران، هزینه خدمات و قطعات مصرفی خودروهای چینی بیش از پیش کاهش پیدا کرده که عاملی مهم در جذب خریداران خودرو است. در حال حاضر هزینه نگهداری و تعویض قطعات مصرفی خودروهای اروپایی و حتی ژاپنی و کرهای رشدی سرسامآور داشته و به نظر نمیرسد این مشکل بهزودی حل شود.
براین اساس کارشناسان پیشبینی میکنند بازار ایران در سالهای پیش رو چینیتر از گذشته شود و با ورود برندهای مختلف چینی بازار ایران را قبضه کنند. حال آنکه با سرمایهگذاریهای جدید چینیها دغدغه ارائه خدمات و کاهش برخی هزینهها برطرف خواهد شد و به نظر میرسد اقبال عمومی نیز به خودروهای چینی بیشازپیش شده است، اما اگر همین امروز هم اروپاییها تصمیم به ورود مجدد به بازار ایران بگیرند و دولت نیز مخالفتی نکند، چند سال طول میکشد تا نظر عموم را به خود جلب کنند و راه سختی در پیش دارند. چراکه عموم مردم به قیمت مناسبتر خودروهای چینی نسبت به اروپاییها و نسبت آپشنها و امکانات بالاتر پی بردهاند و بهسادگی خودروهای باصرفه چینی را ترک نخواهند کرد.
همین اتفاقات کافی است تا شرکتهای خودرویی مسیر ویژهای برای سرمایهگذاری مشترک با برندهای چینی باز کنند. در حال حاضر نیز اخبار متعددی از ورود خودروهای جدید چینی به گوش میرسد. بر این اساس به چند مورداشاره خواهیم کرد که به نظر میرسد بهزودی در جادههای کشور شاهد حضور آنها خواهیم بود.
کراس اوور جدید کرمانموتور
کرمانموتور همکاری خوبی را با کمپانی جک تجربه کرده است و در چند سال اخیر با عرضه محصولات کراس اوور جک اس ۳ و اس ۵ و سواری جی ۴ و جی ۵ مخاطب این برند را افزایش داده است. این شرکت با تغییر رویه سعی دارد داخلی سازی این برند را افزایش داده و خودروهای جدید جک را با برند اختصاصی خود یعنی KMC یا همان کرمان موتور کمپانی در بازار عرضه کند. بر این اساس خودروی جدیدی که از طرف این شرکت در بازار عرضه میشود با عنوان ایکس ۷ عرضه نخواهد شد، بلکه با عنوان کی ۷ عرضه میشود.
به نظر میرسد کرمان موتور برنامه دارد خودروی کی ۷ را با قیمت ۹۵۰میلیون تومان در بازار عرضه کند که در صورت صحت این موضوع این قیمت بالا به نظر میرسد. البته با اینکه اکثر خودروهای جدید با پیشرانه ۱۵۰۰ سیسی توربو شارژ به بازار ایران عرضه شدهاند، اما عرضه خودرویی با این قدرت کم موتور و با این قیمت بالا ریسک بالایی برای کرمان موتور دارد. شاید با سرمایهگذاری بیشتر و تعمیق داخلیسازی یا حذف برخی امکانات بیمورد قیمت این خودروی تولید داخل منطقیتر شود.
اگر برخی نکات منفی را چشمپوشی کنیم، ظاهر کی ۷ خاص است و از این لحاظ یک سر و گردن از همردههای خود بالاتر است. در صورت استقبال از این خودرو مخاطبان آن بهظاهر منحصربهفرد آن جذب شدهاند. در هر صورت با کراس اووری طرف هستیم که توان تولیدی ۱۷۴ اسب بخار دارد و این توان را با جعبهدندهای شش سرعته دو کلاچه به چرخهای جلو منتقل میکند.
اما از مباحث مربوط به پیشرانه خودرو که بگذریم، صندوقعقب خودروی کی ۷ کرمان موتور با فضایی برابر ۹۶۰ لیتر عرضه میشود که فضای قابل قبولی را در اختیار سرنشینان خود میگذارد. خودروی جدید کرمان موتور دارای امکانات رفاهی نظیر دوربین ۳۶۰ درجه، گرمکن و سردکن صندلیهای جلو، صندلی برقی راننده، نمایشگر لمسی، تریم داخلی چرم، در صندوق برقی، جلو آمپر دیجیتال، کروز کنترل، تهویه خودکار، استارت دکمهای، ترمز پارک برقی، سقف پاناروما، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، سامانه کنترل حرکت در سراشیبی، سامانه کنترل پایداری و ۴ کیسه هوا است.
خودروسازی فردا و دانگفنگ
گروه خودروسازی فردا که شرکتی نوپا است، موسسان آن سابقهای چندساله در بازار خودرودارند. این شرکت که متعلق به خانواده گرامی است، همکاریهایی را با برندهای مطرح چین آغاز کرده است. البته با توجه به برنامه این شرکت، خودروهای تولیدی این شرکت با برند اختصاصی خود یعنیFMC یا فردا موتور کمپانی عرضه میشود.
طبق آخرین اطلاعات گروه خودروسازی فردا برنامه دارد تا کراس اووری لوکس را به بازار عرضه کند. این خودرو که متعلق به شرکت دانگفنگ چین است، با مدل T۵ به بازار جهان معرفیشده است. احتمال آن میرود که این کراس اوور با پیشرانه ۱۵۰۰ سیسی توربوشارژ به بازار عرضه شود که در صورت صحت این موضوع پیشرانه این خودرو ۱۵۶ اسب بخار توان تولیدی دارد.
این خودرو در برخی بازارها با جعبهدنده CVT عرضه شده است اما فعلا مشخص نیست که خودروسازی فردا نیز این خودرو را با همین جعبهدنده عرضه کند یا برنامه دیگری دارد. بنا بر اطلاعات این خودرو، میتوانیم انتظار داشته باشیم که این خودرو استاندارد یورو ۵ را نیز پاس کند. این خودرو در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱/ ۶ لیتر بنزین میسوزاند.
در بحث امکانات رفاهی نیز این مدل لوکس دانگفنگ دارای امکانات متعددی است که فعلا مشخص نیست گروه خودروسازی فردا کدام را حذف و چه المانهایی را اضافه خواهد کرد. اما T۵ که به بازارهای جهانی معرفی شده دارای امکانات رفاهی و ایمنی نظیر سنسور باد و دمای تایر، تابلو خوان، سنسور نور، سنسور باران، صندلی برقی راننده، دوربین ثبت وقایع، آینه حساس به نور، تریم داخلی چرم دورنگ، آینههای جانبی تاشو برقی، شش کیسه هوای ۱۰ نقطهای، سامانه کنترل حرکت در سراشیبی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، ترمز پارک برقی، اتو هلد، دوربین ۳۶۰ درجه، در صندوقعقب برقی، نورپردازی کابین با قابلیت تنظیم رنگ، جلو آمپر دیجیتال باقابلیت شخصیسازی، دریچه تهویه ردیف دوم، گرمکن صندلیهای جلو، تهویه اتوماتیک دوکاناله، سقف پاناروما، رادار نقطه کور، رادار خطی، کروز کنترل و فرمان کمکی برقی است.
یوآز و سروش دیزل مبنا
کمپانی یوآز از مشهورترین و قدیمیترین خودروسازان روسی است که از سال ۱۹۴۱ در روسیه فعالیت میکند. این شرکت که محصولات خود را به برخی از کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکای جنوبی صادر میکند، زیرمجموعه هلدینگ خودروسازی روسی سولرس است و این هلدینگ در حال حاضر با کمپانیهای مطرحی همچون تویوتا، مزدا، فورد و سانگ یانگ همکاری دارد.
یوآز سال ۱۳۹۵ در نمایشگاه خودروی تهران حضور یافت و سروش دیزل مبنا بهعنوان نماینده این نشان تجاری معرفی شد. طی ماه گذشته یوآز پاتریوت از طرف این شرکت به بازار داخل عرضه شد که نسخه شاسیبلند این برند تجاری است، اما این شرکت برنامه دارد تا مدلهای دیگر این برند را نیز عرضه کند.
اما اولین بار سال ۲۰۰۵ پاتریوت به بازار خودروی دنیا معرفی شد و از آن سال تا امروز تغییرات ظاهری زیادی کرده است. پاتریوت با یک پیشرانه ۵/ ۲ لیتری توان تولیدی برابر ۱۴۹ اسب بخار دارد. این خودروی روسی از یک جعبهدنده ۵ سرعته بهره میگیرد. این خودرو با قیمت ۸۸۰میلیون تومان در بازار عرضه شد.
یوآز پاتریوت در بازار ایران با امکانات محدودکننده سرعت، کروز کنترل، سیستم کنترل حرکت در سراشیبی، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی، سیستم کنترل پایداری، راهنمای پارک، دو کیسه هوای جلو، چراغ روز، سنسور پارک جلو و عقب، قفل دیفرانسیل عقب، سیستم چهارچرخ محرک باقابلیت تنظیم دیفرانسیل، گرمکن فرمان، یخزدای شیشه جلو و برفپاککن و گرمکن صندلیهای جلو و عقب عرضه میشود.
ایرانخودرو و هایما
هایما ازجمله برندهای ایرانخودرو بود که در زمان برجام این شرکت با مشکل فروش خودروهای این کمپانی روبهرو بود، اما پس از مدتی اعتماد به هایما در بازار افزایش یافت و تقاضا برای خرید خودروهای این برند زیاد شد. این کمپانی چینی که در زمان تحریم آمریکا همکاری خود را با ایرانخودرو کمرنگ کرد، به نظر میرسد همکاری تازهای با بزرگترین خودروساز ایران شروع کرده است.
شرکت ایرانخودرو بهتازگی خودروی هایما S۷ پلاس را با قیمت ۶۴۰میلیون تومان در بازار عرضه کرده است. در نسخه عرضهشده برخی ایرادات نمونههای قبلی بهبودیافته است که میتوان به دوخت چرمی و پارچهای صندلی این خودرو اشاره کرد. هایما از پیشرانه ۸/ ۱ لیتری توربوشارژ بهره میبرد که توان ۱۷۰ اسب بخاری را تولید میکند. این نیرو توسط یک جعبهدنده ۶ سرعته اتوماتیک هیوندای پاور تک به چرخهای جلو منتقل میشود.
از امکانات رفاهی و ایمنی این خودرو میتوان به سیستم استارت و ورود بدون کلید، سنسور نور و باران، صندلی برقی راننده با ۸ حالت تنظیم، کروز کنترل، سنسور دندهعقب، دوربین ۳۶۰ درجه، فرمان چرمی با کلیدهای کنترلی، آینه وسط ضد انعکاس، آینههای کناری تاشوی برقی، بلوتوث، پنل لمسی ۸ اینچی کنترل سیستم تهویه، تهویه مطبوع اتوماتیک، فرمان کمکی برقی، چهار عدد ایربگ، سیستم کنترل پایداری و سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی اشاره کرد.