به گزارش روز یکشنبه ایرنا، صنعت خودروی کشورمان به عنوان یک صنعت پیشران، در سالهای اخیر از مشکلات و چالشهایی همچون زیان انباشته، کیفیت پایین تولیدات، نحوه قیمتگذاری و بدهی زیاد به قطعهسازان و زنجیره تامین رنج میبرد، اما وزیر صمت کابینه دولت سیزدهم معتقد است: این مشکلات به معنی آن نیست که این صنعت را کنار بگذاریم.
«سید رضا فاطمیامین» بیانداشت: «عدهای میگویند که اگر این صنعت را کنار گذاشته و به واردات خودرو اقدام کنیم به نفع ما است، اما برعکس معتقدم صنعت خودروسازی دارای ظرفیتی است که میتواند به افتخار ملی تبدیل شود.»
وی افزود: در همین راستا یک برنامه ۲ ساله برای صنعت خودرو تدوین شده که اجرایی شدن آن، تحول جدی در این صنعت به دنبال خواهد داشت و اوج آن سال ۱۴۰۴ خواهد بود.
افزایش تیراژ تولید و صادرات خودرو یکی از برنامههای وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم بود، بهطوری که وی در تریبونهای مختلف اعلامکرد: «برنامه ما تولید ۱.۶ میلیون دستگاه خودرو در سال آینده است که در سال ۱۴۰۴ به سه میلیون دستگاه افزایش خواهد یافت و باید ۳۰ درصد آن معادل حدود یک میلیون دستگاه تا آن زمان، روانه بازارهای صادراتی شود.»
تولید خودرو ایرانی در دیگر کشورها از سر گرفته شد
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: سایتها و خطوط تولیدی در سنگال، جمهوری آذربایجان، سوریه و عراق داریم که یک بهیک در حال فعالسازی و توسعه هستند و میتواند به نوعی صادرات محصولات فناورانه باشد.
«سیدرضا فاطمیامین» در گفتوگوی اختصاصی که با خبرنگار اقتصادی ایرنا انجام داد با اشاره به ازسرگیری فعالیت سایتهای خارجی تولید خودروی ایرانی در دیگر کشورها، افزود: از ابتدای حضور در وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت سیزدهم، موضوع صادرات ۳۰ درصد از خودروهای تولیدی را در افق ۱۴۰۴ مطرح کردم که در این زمینه، راهاندازی و توسعه خطوط تولید خودرو در خارج از کشور یکی از الزامات و راهکارها است.
وی بیانداشت: هفته گذشته خط تولید مربوط به ایرانخودرو در سنگال که مدتی تعطیل شده بود، مجدد فعال شد.
فاطمیامین گفت: بهجای صادرات خودروی کامل که ممکن است با برخی موانع تعرفهای محدود شود، میتوانیم قطعات خودرو به کشورهای نظیر سوریه، عراق، سنگال و جمهوری آذربایجان بفرستیم که موانع تعرفهای نداشته یا کمتر این مشکلات را دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریحکرد: همچنین خودروهای تولید شده میتواند در اتحادیههایی که کشورهای یاد شده عضو آنها هستند به فروش برسد و مزیت رقابتی در آن کشورها داشته باشیم.
از سرگیری تولید سایت ایرانخودرو در سنگال
در این زمینه، معاون صادرات و امور بینالملل گروه صنعتی ایرانخودرو از فعالیت مجدد سایت این شرکت در سنگال و تولید و عرضه خودرو به بازار این کشور خبر داد.
«کیانوش پورمجیب» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: با تمدید کنوانسیون معافیت گمرکی از سوی دولت سنگال، اقدامهای لازم برای فعالسازی مجدد سایت تولیدی ایرانخودرو در این کشور (سنیراناتو) انجام و در نهایت منجر به تولید و عرضه محصولات ایرانخودرو به بازار شد.
وی افزود: با ساماندهی سایت تولیدی «تیس» و «داکار» موفق به از سرگیری فعالیتهای اقتصادی، تجاری و تولیدی در سنگال میشویم.
پورمجیب با بیان اینکه در مرحله نخست تولید سمند با کاربری تاکسی آغاز شده، ادامهداد: سایر محصولات نیز در حال معرفی به بازار سنگال برای بررسی نیاز و سلایق مشتریان این کشور است.
وی با بیان این که با وجود محدودیتهای بینالمللی، تلاشهای ایرانخودرو برای احیای این سایت به ثمر نشسته، اظهار داشت: حمل و ارسال محمولههای سفارشگذاری شده از سوی طرف سنگالی انجام شده و مونتاژ و عرضه سمند تاکسی آغاز شده است.
معاون صادرات و امور بینالملل ایرانخودرو، از ارسال محموله دوم برای مونتاژ خودرو خبر داد و گفت: با فعالسازی سایت سنگال، اهداف صادراتی در منطقه آفریقا با سهولت بیشتری دنبال خواهد شد.
وی بیانداشت: صادرات سایر محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو به سنگال از جمله محصولات تجاری سنگین و نیمه سنگین و موتورسیکلت نیز هستیم.
پورمجیب، همچنین از عرضه چند محصول ایرانخودرو همچون دنا پلاس، رانا پلاس، هایما و سمند (تاکسی) در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی داکار خبر داد که مورد استقبال سنگالیها نیز قرار گرفت.
وی افزود: طی مراسمی تحویل ۴۸ دستگاه تاکسی تولیدی در سایت سنیراناتو به مشتریان انجام شد که به منزله راهاندازی مجدد این سایت بود.
معاون صادرات و امور بینالملل ایرانخودرو ادامهداد: علاوه بر آن، قرارداد تامین ۲ هزار دستگاه تاکسی در سایت سنیراناتو با رییس اتحادیه تاکسیرانی سنگال نیز به امضا رسید.
وی تصریحکرد: یکی از موارد مد نظر ایرانخودرو، تبدیل سنگال به قطب تولید و صادرات خودرو در غرب آفریقا است که مورد استقبال سنگالیها نیز قرار گرفت و این مهم در نامهای از سوی سفیر کشورمان به رییسجمهوری سنگال درخواست شد تا کمک کنند تنها سایت خودروسازی غرب آفریقا بتواند به اهداف توسعهای خود دست یابد.
وی با اشاره به زیرساختهای مورد نیاز، خاطرنشانکرد: برای تداوم مونتاژکاری در سنیراناتو مشکلی از بابت تامین برق وجود ندارد، اما اگر بخواهیم تیراژ بالاتری تولید کرده و خط رنگ و بدنه را نیز مستقر کنیم، نیاز به تامین برق بیشتر با کمک دولت سنگال است.
پورمجیب خاطرنشانکرد: سایت سنیراناتو با ظرفیت تولید پنج دستگاه خودرو در ساعت و سالیانه ۱۰ هزار دستگاه در یک شیفت پیشبینی شده بود که البته تاکنون نتوانسته به ظرفیت مد نظر دست یابد.
وی بیانداشت: رقبای جهانی همچون کره، ژاپن و چین بسیار دورتر از ایران نسبت به این بازار هستند و خودروسازان اروپایی با وجود فاصله نزدیکتر، اما سایتی در سنگال ندارند، همچنین به دلیل برخورداری از تعرفه ترجیحی، خودروهای ایرانی در این کشور بهشدت رقابتی هستند.
این مسوول ایرانخودرو یادآور شد: همه خودروهای تولیدی در سنگال ال. پی. جیسوز هستند و به این منظور جایگاه توزیع سوخت ال. پی. جی هم توسط ایران احداث شده است.
خودروهای ایرانی در سوریه
یکی دیگر از سایتهای خارجی خودرویی ایران در کشور سوریه واقع شده است. سایپا و ایرانخودرو به عنوان دو شرکت خودروسازی ایرانی سایت تولیدی در این کشور دارند که به تجهیزات لازم برای تولید خودرو مجهز است.
در همین زمینه، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه به ایرنا گفت: در سالهای اخیر واردات خودرو از همه کشورهای جهان به سوریه ممنوع بوده است.
«کیوان کاشفی» اظهار داشت: این کشور در راستای مشکلات ارزی و اقتصادی داخلی، ورود برخی از کالاها را ممنوع اعلام کرده است که خودرو یکی از این محصولات محسوب میشود.
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه درخصوص خودروهای ایرانی در سوریه، با بیان اینکه دو سایت ایرانخودرو و سایپا در ایام جنگ در سوریه آسیب ندیدهاند، خاطرنشانکرد: محصولات این دو شرکت در سالهای اخیر در این کشور تولید و به فروش میرسید و تاکنون نیز مشکلی در این زمینه وجود نداشته است.
کاشفی تاکید کرد: در ماههای اخیر سوریه قانون جدیدی در زمینه واردات قطعات خودرو وضع کرده که بر اساس آن ورود لوازم یدکی ممنوع شده است و چون سایپا قطعات تولیدی خود را از ایران وارد و در سوریه برای تولید مورد استفاده قرار میداد در ماههای اخیر با مشکلاتی مواجه شده است.
به گفته رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه، در ماههای اخیر سایپا محصولات خود را با قطعات ذخیره تولید کرده است، اما این روند تولید را کاهش و مشکلاتی را نیز به همراه داشته است.
با این حال، وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سوریه کشوری در حال بازسازی است، معتقد است که در این شرایط می توان در این کشور سرمایهگذاریهای خوبی انجام داد.
فاطمیامین در سفری که ماه گذشته به این کشور داشت، توضیحداد: سوریه در آستانه ورود به اتحادیه عرب است و اگر بتوانیم در سوریه صنایع مونتاژی خود را مستقر کنیم، می توان با استفاده از تجارت آزاد کشورهای عربی صادرات خود را به کشورهای مصر و اردن توسعه دهیم.
فعالیت سایت خودروسازی ایران در جمهوری آذربایجان
سایت گروه صنعتی ایران خودرو در کشور جمهوری آذربایجان فعال است. اکنون صادرات خودرو به صورت SKD ( اس. کی. دی یا قطعات نیمهکامل) به جمهوری آذربایجان انجام میشود که شامل خودروهای سمند و دنا میشود.
به گزارش ایرنا، کارخانه مشترک خودروسازی ایران خودرو و شرکت «آذرماش» جمهوری آذربایجان در کوی صنعتی «نفتچالای» این کشور واقع در ۱۶۸ کیلومتری جنوب باکو در سال ۱۳۹۷ افتتاح شد.
ظرفیت تولید این کارخانه ۱۰ هزار خودروی سواری شامل مدلهای مختلف است و شرکت ایرانخودرو در این واحد تولیدی ۲۵ درصد سهم دارد.
در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از یکهزار دستگاه خودروی سواری در این کارخانه تولید و ۹۵ درصد آنها نیز به فروش رسید.
ساده بودن، دسترسی بسیار خوب به قطعات و لوازم یدکی و برخورداری از گارانتی، سه عامل اصلی گرایش مردم جمهوری آذربایجان به خودروهای ایرانی است. در حالی که برندهای دست دوم و کارکرده اروپایی، آسیایی و آمریکایی که در سطح خیابانها و جادههای آذربایجان تردد میکنند فاقد گارانتی بوده و از خدمات پس از فروش خوبی برخوردار نیستند.
سایپا ۱۳۱ و ۱۳۲، وانت پراید و ال- ۹۰ از گروه سایپا و رانا، سمند، سورن و پژو پارس از گروه ایرانخودرو، خودروهای وارداتی از ایران به جمهوری آذربایجان در سالهای گذشته بوده است.
صادرات یکهزار و ۲۹۱ دستگاه خودرو توسط سایپا
برپایه آمارهای سامانه کدال، از ابتدای امسال تا پایان مهرماه گروه سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور موفق به صادرات ۲۱۱ دستگاه خودروی صادراتی کامل (CBU) و یکهزار و ۸۰ دستگاه اس. کی. دی (یا قطعات نیمهکامل خودرو) شد.
به گزارش ایرنا، مطابق آمارهای گمرک از ابتدای امسال تا پایان مهرماه هفت میلیون و ۲۱۷ هزار و ۲۶۵ دلار انواع خودرو به ۱۲ کشور صادر شده که از این میزان، یک میلیون و ۱۰۴ هزار و ۴۸۴ دلار خودرو ۱۵۰۰ سی سی به هشت کشور صادر شد.
جمهوری آذربایجان با خرید ۹۷۱ هزار و ۸۹۸ دلار در صدر خریدارهای خودروهای ایرانی قرار دارد و چین، اسپانیا، روسیه، سنگال، اوکراین، عراق و ترکیه در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
بنا به آمار گمرک، ارزش صادرات خودروهای ۱۵۰۰ تا ۲ هزار سی. سی در هفت ماهه امسال ۴۴۹ هزار و ۱۲۴ دلار بود که به ۶ کشور عراق با ۲۷۴ هزار و ۲۲۵ دلار، سنگال با ۶۳ هزار و ۶۰ دلار، اسپانیا با ۴۰ هزار و ۱۹۸ دلار، روسیه با ۳۴ هزار و ۷۲۵ دلار، تایوان با ۳۳ هزار و ۷۵۲ دلار و امارات با سههزار و ۱۶۴ دلار صادر شد.
مطابق آمارها ۱۶ هزار و ۵۰۰ دلار خودروهای ۲ هزار تا ۲۵۰۰ سی سی به جمهوری آذربایجان صادر شده است. علاوه بر آن در هفت ماه امسال چهار میلیون و ۷۳۹ هزار و ۳۳۲ دلار خودروی نیمه دیزلی و دیزلیِ ۲۵۰۰ تا سههزار سی سی به عراق صادر شد، تایوان نیز ۸۰ هزار دلار خودروی نیمه دیزلی ۱۵۰۰ سی سی تا ۲ هزار سی سی از ایران واردات داشته و روسیه نیز یکهزار و ۹۲۹ دلار از این نوع خودرو از ایران خریداری کرده است.
همچنین ۸۲۵ هزار و ۸۹۶ دلار خودروهای حمل کالا و متفرقه نیز توسط کویت به ارزش ۱۴۸ هزار دلار، ونزوئلا به ارزش ۶۷۲ هزار دلار و دیگر کشورها با پنجهزار و ۸۹۶ دلار از ایران خریداری شد.