اتاق بازرگانی تهران – چند ماهی است که در کنار مرکزآمار ایران و بانک مرکزی، مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم گزارش هایی از شاخص های اقتصادی مختلف از جمله تورم منتشر می کند؛ گزارش هایی که آخرین آن نشان می دهد سفره مردم همچنان در حال کوچک تر شدن است و معیشت بسیاری از گروه های اجتماعی به سختی می گذرد. در گزارش این مرکز آمده است:« رشد اجاره بها، نرخ خدمات حمل ونقل و قیمت نان و غلات، 3موتور شتاب دهنده تورم در آذرماه بوده است. این 3 متغیر همچنین باعث افزایش نرخ تورم نقطه به نقطه در آذرماه امسال نسبت به آذرماه پارسال شده است. در آبان ماه، نرخ خدمات بهداشت و درمان به جای نرخ خدمات حمل ونقل یکی از موتورهای رشد تورم به همراه نرخ اجاره بها و قیمت نان و غلات بوده است.»
البته این گزارشی در شرایطی منتشر می شود که پیش از این مرکز آمار و تحقیقات وزارت کار، پیش بینی کرده بود نرخ تورم از مرداد امسال روندی نزولی را طی خواهد کرد و از 45درصد در میانه تابستان به 29.8درصد در پایان امسال برسد که در عمل تحقق پیدا نخواهد کرد. روند نرخ تورم در 4ماه گذشته نشان میدهد؛ نرخ تورم واقعی، از تورم پیش بینی شده، فاصله گرفته است به گونه ای که برخلاف پیشبینی قبلی، به جای تحقق نرخ تورم 38.2درصدی پیشبینی شده، در آذرماه، نرخ تورم واقعی به 43.4درصد رسیده است. به این ترتیب نرخ تورم در پایان سال حتما بیش از 40 درصد خواهد بود.
در گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار آمده است:«از بین 12گروه عمده هزینهای خانوارهای ایران، 4گروه مسکن، آب، برق، گاز و دیگر حاملهای انرژی، خوراکیها و آشامیدنیها، بهداشت و درمان و حملونقل بهترتیب بیشترین وزن را در سبد خانوارها تشکیل میدهد؛ بهگونهای که 76درصد از ضریب اهمیت سبد کالاها و خدمات مورد مصرف خانوارهای ایرانی، در مناطق شهری و روستایی را شامل میشود. افزون بر این سهم گروه مسکن، آب، برق و گاز و سایر حاملهای انرژی به همراه خوراکیها و آشامیدنیها 59درصد از وزن سبد هزینهای خانوار را دربرمیگیرد.»
این گزارش درحالی منتشر می شود که برآورد سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد با حذف ارز 4200تومانی دستکم7درصد بر نرخ تورم افزوده میشود و در این شرایط دولت مصمم است تا هم الگوی اختصاص سهمیه بنزین را از خودرومحوری به شخص محوری افزایش دهد. دولت می خواهد با حذف ارز 4200 تومانی واردات کالاهای اساسی (به جز نان و دارو)، به توزیع یارانه نقدی بین دستکم 64میلیون ایرانی اقدام کند.
نهاد آماری وابسته به وزارت کار در گزارش خود نوشته است در آذرماه امسال، نسبت به آبان ماه، قیمت اقلامی چون ادویه و چاشنی شامل زعفران، رب گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی با 5.5درصد و دخانیات با 3.9درصد و سبزیها و حبوب، از جمله سیبزمینی، گوجه و پیاز با 3.5درصد در صدر جدول تورم ماهانه اقلام خوراکی قرار داشته است. در همین بازه زمانی، کمترین رشد قیمت مربوط به میوه و خشکبار با 1.1درصد، گوشت قرمز و مرغ با منفی 2دهم درصد بوده است. در مقایسه رشد قیمت خوراکیها در آذر امسال نسبت به آذر ماه سال گذشته، قیمت شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی با 58.3درصد و گوشت ماهی با 57.5درصد بیشترین و قیمت گوشت قرمز و مرغ با 24.8درصد کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه را ثبت کردهاند. همچنین بالاترین نرخ تورم سالانه به رشد قیمت روغن و چربیها به میزان 86درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ با بیش از 71درصد و گوشت ماهی با 67درصد اختصاص داشته است.