انتقال پایتخت، اوهامی زودگذر یا اعتراف به شکست در برنامهریزی تهران؟
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیایاقتصاد، دکتر محمد طبیبیان، اقتصاددان، در کانال تلگرامی خود در خصوص طرح انتقال پایتخت اظهار نظر کرد. او معتقد است که این موضوع بیشتر از آنکه یک تصمیم اجرایی باشد، یک «اوهام زودگذر» است که به محض آمدن فصل بهار و حل موقتی آلودگی هوا، فراموش میشود. به گفته دکتر طبیبیان، این نوع تصمیمات نشانهای از اعتراف به شکست در اداره و برنامهریزی پایتخت است.
طبیبیان همچنین به این نکته اشاره کرد که در گذشته، دولتهای مختلف مناطقی چون دلیجان و سمنان را به عنوان گزینههای جایگزین برای پایتخت مطرح کردهاند. اخیراً نیز منطقه مکران به عنوان مقصد احتمالی برای انتقال پایتخت مطرح شده است، که این خود موضوعی قابل تأمل است.
وی افزود که برخی مقامات نیز پیشنهاد دادهاند که برخی نهادها و سازمانها به شهرستانها منتقل شوند، اما این تصمیمات معمولاً آسیبهایی به دنبال دارد. طبیبیان بر این باور است که این «اوهام انتقال پایتخت» بیشتر به معنای اعتراف به شکست در مدیریت یک شهر بزرگ مانند تهران است. مسئولان که درگیر آلودگی و دود هستند، به دنبال انتقال به شهری با هوای پاکتر هستند، اما به گفته او، این ایده عملی نیست.
طبیبیان به تاریخچه انتخاب تهران به عنوان پایتخت کشور اشاره کرد و گفت که انتخاب این شهر به زمان صفویه و حکومت آقا محمدخان قاجار برمیگردد. او معتقد است که ایده انتقال پایتخت در نهایت با رسیدن به فصل بهار و بهبود موقتی وضعیت هوا فراموش خواهد شد، اما مطرح شدن منطقه مکران به عنوان گزینه جدید برای پایتخت، یک موضوع جالب و حتی طنزآمیز است.
وی همچنین به وضعیت منطقه مکران اشاره کرد و گفت که شهر چابهار، به عنوان یکی از مهمترین شهرهای این منطقه، برای قرنها از امکانات زندگی متعارف و آسایش مردمش بیبهره بوده و در گوشهای دورافتاده در جنوب شرقی کشور قرار دارد. در این راستا، دکتر طبیبیان با اشاره به این که این مناطق نمیتوانند به عنوان پایتخت یک کشور انتخاب شوند، گفت که تصور یک پایتخت در منطقهای دورافتاده و در کنار دریا، برای یک کشور مسئلهای بعید و غیرقابل تصور است.