پیامدهای تصمیم جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام بر بازار خودرو
کارشناسان بازار خودرو بر این باورند که تصمیم جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام، مبنی بر کاهش ارز تخصیصی برای واردات خودرو از ۳.۳ میلیارد یورو به ۲ میلیارد یورو و افزایش تعرفه واردات از ۶۰ به ۱۰۰ درصد، میتواند تبعات قابل توجهی بر بازار خودرو داشته باشد. این تغییرات حتی ممکن است باعث افزایش حداقل ۵۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی در سال آینده شود.
به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، هفته گذشته، محسن زنگنه، نماینده مجلس، در فضای مجازی نوشت: «با مصوبه مجمع تشخیص مصلحت و با حضور رئیسجمهور، ارز واردات خودرو از ۳.۳ میلیارد یورو به ۲ میلیارد یورو کاهش یافت و تعرفه واردات خودرو نیز از ۶۰ به ۱۰۰ درصد افزایش یافت.»
این در حالی است که هیأت عالی نظارت پیش از این با مصوبه کمیسیون تلفیق مخالفت کرده بود و تأکید داشت که بانک مرکزی توانایی تأمین ارز سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورویی برای واردات خودرو را ندارد. با این حال، نمایندگان مجلس در صحن علنی، بر ارز مورد تایید خود اصرار کردند.
حال با تصویب اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، به نظر میرسد اختلاف دولت و مجلس در این زمینه به پایان رسیده است و این تصمیم میتواند تأثیرات زیادی بر بازار خودرو و بودجه ۱۴۰۴ داشته باشد.
تأثیرات تصمیمات جدید بر بازار خودرو
در یکی دو سال گذشته، تغییرات در سیاست واردات خودرو تأثیر مثبتی بر بازار داشته است. این تغییرات باعث کاهش تبدیل خودرو به کالای سرمایهای و به نوعی تثبیت قیمتها شد. با این حال، حالا به نظر میرسد که با کاهش ارز تخصیصی و افزایش تعرفهها، رقابت در بازار خودرو کاهش خواهد یافت و این موضوع میتواند موجب افزایش قیمتها و کاهش کیفیت خودروهای موجود در بازار شود.
دولت و مجلس در دو سوی مخالف
کارشناسان بر این باورند که این تغییرات، که ناشی از آزادسازی واردات خودرو بوده است، نه تنها به تثبیت قیمتها کمک کرده، بلکه دست دلالان و سفتهبازان را از بازار خودرو کوتاه کرده است. این امر بازار خودرو را به مسیری شفافتر و قابل قبولتر هدایت کرده است.
با این حال، به نظر میرسد که در تصمیم جدید، دولت و مجلس در دو سوی مخالف قرار گرفتهاند. مجلس خواهان کاهش تعرفه و افزایش ارز تخصیصی به واردات بود تا پس از پنج سال توقف واردات خودرو، ورود خودروهای خارجی به کشور بیشتر شود، در حالی که دولت با هدف درآمدزایی، افزایش تعرفه و کاهش ارز تخصیصیافته به واردات را پیشنهاد کرده است.
آیا خودروها ارزان خواهند شد؟
در روزهای اخیر، غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، در توییتی با اشاره به مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام با کاهش تعرفه واردات خودرو نوشت: «منتظر ارزان شدن خودرو نباشید؛ مجمع تشخیص مصلحت با تایید نظر دولت و برای تأمین درآمد، به کاهش تعرفه واردات خودرو از ۱۰۰ به ۶۰ درصد رای نداد و تأمین ارز را در سقف ۲ میلیارد یورو نگه داشت تا همچنان خودروسازان داخلی به افزایش قیمت خودرو ادامه دهند و مردم هم باید جان به پراید دهند.»
افزایش هزینهها و قیمتها
متخصصان بازار خودرو معتقدند که افزایش تعرفههای واردات، مستقیماً به افزایش هزینههای واردات خودرو منجر خواهد شد و این افزایش هزینهها به قیمت نهایی خودرو منتقل میشود. در نتیجه، قیمت خودروهای وارداتی افزایش خواهد یافت و رقابت در بازار کاهش مییابد. همچنین، این تغییرات ممکن است انگیزه خودروسازان داخلی برای بهبود کیفیت و کاهش قیمت محصولات خود را کاهش دهد و این امر میتواند به گرانی خودروهای داخلی منجر شود.
آینده بازار خودرو در سایه افزایش تعرفهها
کارشناسان صنعت خودرو پیشبینی میکنند که با ادامه روند افزایشی نرخ ارز، قیمت خودروهای داخلی در سال آینده حداقل ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش قیمت ممکن است موج جدیدی از تورم را در سایر بخشها ایجاد کند.
در نهایت، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تصمیمات اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص کاهش ارز تخصیصی و افزایش تعرفه واردات، به ویژه در شرایطی که بازار خودرو به شدت تحت تأثیر قرار دارد، میتواند فشار بیشتری بر مصرفکنندگان وارد کرده و تعادل بازار را مختل کند. این تغییرات محدودیتهایی را در واردات خودرو ایجاد کرده و تقاضا برای خودروهای دستدوم را افزایش خواهد داد.
نتیجهگیری
با توجه به این تحولات، بسیاری از کارشناسان معتقدند که با محدودیت واردات خودرو و افزایش تعرفهها، احتمالاً شاهد افزایش قیمتها در بازار خواهیم بود و این مسئله فشار مضاعفی بر مصرفکنندگان وارد میکند.