جستجو

رسانه اختصاصی صنایع و صنوف خودرویی

رسانه اهل فن

۱۹ مرداد ۱۳۵۶/ سالروز خاموشی صدای بخشو

بخشو

از زنده‌یاد سیدعلی مهیمنیان که نوحه‌خوان وقت امامزاده عبدالمهیمن بوده، نقل می‌کنند: «در ایام محرم، کودکان در محوطه بیرونی امامزاده مشغول بازی می‌شدند، اما یک کودک ۷-۸ ساله از اول تا آخر مجلس در گوشه مجلس، چهارزانو کنار پدرش می‌نشست و با دقت مراسم را گوش می‌داد. رفتار این کودک با سایر همسالانش متفاوت بود، از همین رو یک بار از او پرسیدم که کیست و از کجا می‌آید. کودک پاسخ داد اسمم بخشی است، از محله باغ ملا می‌آیم و پسر مفتاح هستم. بار دیگر از او پرسیدم چرا با بچه‌ها بازی نمی‌کنی که در پاسخ گفت: به خواندن شما علاقه دارم. »

بسیاری از ملودی‌ها و سبک نوحه‌های او، الهام بخش نوحه‌خوانان جنوب کشور و حتا برخی از ترانه‌سرایان شد. «ممد نبودی ببینی» که بعد از آزادسازی خرمشهر در سال ۱۳۶۱ و به یاد محمد جهان‌آرا، توسط غلامعلی کویتی‌پور خوانده شد، یکی از معروف‌ترین‌هاست. ملودی و سبک این ترانه کاملاً مشابه نوحه «لیلا بگفتا ای شه لب تشنه کامان» از جهانبخش کردی‌زاده است که سال‌ها پیش از ترانه کویتی‌پور، خوانده شده بود.

صدای جهانبخش کردی‌زاده «بخشو» به عنوان صدای ماندگار به دست حماسه حق پرست، رییس انجمن موسیقی استان بوشهر در فهرست آثار معنوی و ناملموس ملی کشور به ثبت رسیده‌ است.

ناصر تقوایی کارگردان سینما، سال ۱۳۴۹، در فیلم مستندی به نام «اربعین»، از نوحه‌خوانی بخشو در مسجد دهدشتی بوشهر تصاویر منحصربه‌فردی را ثبت کرده‌است.

او در سریال تلویزیونی دلیران تنگستان به کارگردانی همایون شهنواز به نوحه‌خوانی، شروه‌خوانی، شاهنامه و جنگ‌نامه‌خوانی اشعار شاعر حماسه‌سرای ایرانی، ابوالقاسم فردوسی پرداخته‌است.

فرزندش گفته است جهانبخش کردی‌زاده از نام «بخشو» که بعد از ساخت فیلم ناصر تقوایی به آن شهره شده بود ناراضی بوده و همیشه خود را بخشی معرفی می‌کرد.

بخشی نوحه‌خوانان ایران، ۱۹ مرداد ۱۳۵۶ در بیمارستان نمازی شیراز درگذشت.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

آخرین اخبار