به گزارش قطعات خودرو به نقل از صدا و سیما، بنزین زدن یکی از کارهایی است که هر رانندهای بارها انجام میدهد؛ اما بیشتر افراد معمولاً به نحوه و کیفیت سوختگیری در جایگاه پمپ بنزین چندان توجه نمیکنند و اصرار عجیبی به پرکردن کامل باک بنزین دارند. غافل از اینکه این کار چه مشکلاتی را میتواند در پی داشته باشد.
چرا نباید باک بنزین را کاملا پر کرد؟
فرایند کلی بنزین زدن
برای بنزین زدن پس از مراجعه به یکی از جایگاههای سوختگیری باید با کمک نازل پمپ بنزین سوخت را به باک ماشین بریزید.
نازل طوری طراحی شده است که خودش مقدار مناسب بنزین را تشخیص داده و بعد از پرشدن باک خودرو، با یک صدای کلیک و بهصورت خودکار جریان بنزین را قطع میکند. این کار برای جلوگیری از خطراتی که پر کردن باک به دنبال دارد انجام میگیرد.
پر کردن باک خودرو خطراتی را به دنبال دارد که عبارتاند از:
پرکردن بیش از حد باک، به خودروی شما آسیب میرساند
در خودرو قطعهای مهم به نام کنیستر وجود دارد که بیشتر مردم از وجود آن و اهمیتی که در سیستم سوخت خودرو دارد بیاطلاعاند. نازل با قطع جریان بنزین به باک خودرو، درواقع از کنیستر محافظت میکند.
بنزین بهدلیل ماهیت شیمیایی خود، مقداری بخار تولید میکند که تجمع بیشازحد این بخارات در باک بنزین میتواند خطرآفرین باشد. بههمیندلیل در خودروهای امروزی برای کنترل بخارات بنزین از کنیستر استفاده شده است. کنیستر نوعی فیلتر است که در آن پر از زغال فعالشده است. زغال فعالشده بهصورت دائمی بخارات بنزین را جذب میکند و آن را به مسیر سوخت برمیگرداند. بنزین مایع روی کنیستر اثرات منفی میگذارد. این تأثیرات مخرب پس از مدتی باعث خراب شدن کنیستر میشود و مجبور میشوید آن را تعویض کنید که هزینه زیادی هم روی دستتان میگذارد.
اگر کنیستر آسیب ببیند، سیستم جذب و فیلتر بخارات بنزین نمیتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد. بههمیندلیل این بخارات مضر به محیط وارد میشوند و هوا را آلوده میکنند که برای سلامتی افراد خطرناک است. علاوه بر آن پرکردن باک بنزین ممکن است سبب سرریز شدن آن روی زمین شود که نه تنها محیط را آلوده و لباستان را کثیف میکند، بلکه ممکن است خطر آتشسوزی و انفجار را در جایگاه سوختگیری به دنبال داشته باشد.
با اتلاف بنزین پولتان را دور میریزید
وقتی باک بنزین بیشازحد پر میشود، راهی برای جا دادن بنزین بیشتر در آن وجود ندارد. متأسفانه عدهای از افراد پس از اینکه نازل پمپ بنزین جریان را قطع کرد، باز هم به بنزین زدن ادامه میدهند، زیرا میخواهند به یک عدد رند برسند و هنگامی که به عدد مورد نظر نزدیک میشوند، شروع به فشردن لحظهای نازل میکنند با این تصور که بنزین بیشتری در باک جا میشود.
اگر فکر میکنید با فشار دادن مجدد و چندباره نازل یا بیرون کشیدن آن تا دهانه باک بنزین، بنزین بیشتری وارد باک میکنید باید بگوییم سخت در اشتباه هستید. دلیلش این است که پمپبنزینها به سیستم بازیابی بخار مجهز هستند. این بدان معناست که وقتی باک پر میشود و نازل جریان را قطع میکند، پمپ مقدار اضافی سوخت را بهسمت مخزن برمیگرداند. این کار به این دلیل صورت میگیرد که اطمینان حاصل شود بخارهای اضافی بنزین فرار نمیکنند و وارد محیط نمیشوند.
البته این بدان معنا نیست که دستگاه محاسبه سوخت در جایگاه میزان سوخت اضافهای را که به زور سعی داشتید در باک بریزید حساب نمیکند! در واقع شما آن میزان بنزینی را که بهدلیل پر بودن باک به مخزن برگشته است را هم پرداخت میکنید.
روش صحیح بنزین زدن
پس از وارد شدن به جایگاه و قرار گرفتن در کنار یکی از پمپهای سوخت، ماشین را خاموش کنید و پیاده شوید. کارت سوخت را در کارتخوان مربوطه قرار دهید و سرپوش باک را باز کنید. نازل را بردارید و به شکل ایمن درون باک خودرو قرار دهید.
آن را کمی فشار دهید تا به خوبی در جای خود قرار بگیرد. سپس باید ماشه نازل را فشار دهید تا بنزین را به درون باک پمپاژ کنید. امروزه در تمام پمپبنزینها نازلها دارای مکانیسم متوقف کردن خودکار جریان بنزین هستند. به این صورت که وقتی باک به اندازه مجاز پر شد، با یک صدای کلیک خودبهخود جریان سوخت قطع میشود. دیگر ماشه نازل را فشار ندهید (دلایلش را در بالا گفتیم).
نازل را از باک خارج کنید و اجازه بدهید آخرین قطرهها هم درون باک بریزند. وقتی دیگر چکه نکرد، نازل را سرجای خودش قرار دهید.
اگر احیانا چند قطره بنزین از نازل ریخت مراقب باشید روی لباس و کفشتان نریزد. شاید خطرناک نباشد، اما میتواند بوی بدی داشته باشد.
درپوش باک را ببندید و کارت سوخت را بردارید. اگر مابهالتفاوت دارد آن را پرداخت کنید. ماشین را روشن کرده و حرکت کنید.
پیشنهاد میکنیم دقیقا به اندازه مناسب باک بنزین خودرویتان را پر کنید و وقتی نازل جریان بنزین را قطع کرد دیگر ادامه ندهید. با این کار نه تنها از آسیب به خودرویتان و از خطرات احتمالی جلوگیری میکنید، بلکه پولتان را هم هدر نخواهید داد.