خبرگزاری ایسنا به نقل از مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران گفته که از سال گذشته تا کنون حدود ۲۰ هزار بسته ماینر با مجموع وزن ۱۵/۲ تن وارد کشور شده است.
مبدا این ماینرها عمدتا از کشور چین بوده که گفته شده “با ارز نیمایی از طریق حواله ارزی و بعضا برات تامین ارز شده و دارای ثبت سفارش و کد تائید منشأ ارز است.”
ارزش گمرکی واردات این دستگاهها حدود ۴۳ میلیارد تومان اعلام شده است. این اظهارات در حالیست که مهدی میر اشرفی، رئیس کل گمرک ایران واردات ماینر برای استخراج رمزارزها به ایران را «ممنوع» خوانده است.
او البته گفته: “این امکان وجود دارد که قطعات رایانهای به کشور وارد شوند و در کشور سر هم شوند.” به گفته آقای میر اشرفی “بسیاری از قطعات و سیستم عاملهای رایانهای کد تعرفه وارداتی دارند و بدون ممنوعیت به کشور وارد میشوند.” ولی “تمامی ماینرهایی که در کشور موجود هستند یا قاچاق شده یا تجمیع شدهاند.”
قطع برق در ایران؛ انگشت اتهام به سوی استخراجکنندگان رمزارزها وزیر نیرو ایران: گرمای هوا و تولید رمزارز عامل خاموشیهای اخیر است رشد حدود ۶ برابری ارزش رمزارز اتریوم از ابتدای سال جاری میلادی آمارهای ارائه شده اخیر توسط گمرک در حالیست که بعضی منتقدان و حتی مقامهای رسمی در ایران دستکم بخشی از خاموشیهای اخیر را به استخراج رمزارزها در کشور نسبت میدهند.
رضا اردکانیان، وزیر نیرو: یکی عوامل اصلی خاموشیها «که غافلگیر کننده بوده بحث رمزارزهاست.»
وزیر نیرو افزود: “برای هر بیتکوین باید ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی مصرف شود یعنی برق شبانه روز ۳۰ هزار مسکن باید قطع شود که یک بیتکوین تولید شود.” استخرارج رمز ارزها در ایران از سال ۱۳۹۸ مشروط به دریافت مجوز قانونی شد ؛البته بسیاری هم بدون مجوز در مزارع خصوصی و بصورت «غیرمجاز» دست به این کار زدند.
پائین بودن تعرفه برق در ایران باعث شده طی سالهای اخیر به غیر از تولیدکنندگان داخلی، استخراج کنندگان غیرایرانی از جمله چینیها هم ایران را بهشتی برای تولید این رمز ارز بدانند. چین، روسیه، آلمان و استرالیا از جمله سرمایهگذاران خارجی برای استخراج بیتکوین در ایران هستند که گفته شده «از طریق واسطههای داخلی کار می کنند.»
طی سالهای اخیر مزارع تولید بیتکوین در ایران که در اختیار چینیهاست افزایش یافته؛ روزنامه هفت صبح مدتی پیش در گزارشی نوشته بود «مزرعه بیتکوین کرمان، بزرگترین مرکز استخراج بیتکوین در کشور است و روزانه با مصرف ۱۲۰ مگاواتساعت برق، ۱/۷ بیتکوین استخراج میکند که سود آن به حدود یک میلیارد و ۳۳۰میلیون تومان میرسد. از جمله دلایل گرایش به سرمایهگذاری در بازار رمزارزها افت ریال در سالهای اخیر و رشد سریع رمزارزها بخصوص بیتکوین است.»