ارزندگی سهام خودرویی ها به واگذاری مشروط شد

به گزارش قطعات خودرو به نقل از بازار: در حالی که وزیر اقتصاد از قطعی شدن واگذاری سهام دولتی دو خودروساز خبر داده برخی کارشناسان معتقدند که پی بر اس خودروسازان به یک رسیده و این سهام ها ارزنده شده اند اما برخی دیگر آن را پایدار نمی دانند.

وزیر اقتصاد اعلام کرده بزرگترین خصوصی سازی تاریخ هفته آینده به وقوع خواهد پیوست که اشاره به واگذاری بلوکی سهام دو خودروساز دولتی است، البته تاکید کرده که ابتدا باید سهام تودلی این دو خودروساز تعیین تکلیف شوند و بعد واگذاری اتفاق بیفتد که البته ارزیابی صلاحیت خریدار هم تایید شده و حتی اعلام کرده که ارزش سهام این خودروسازی ها بیش از ۳۰ درصد بالاتر از قیمت پایه تعیین شده است.

 

 

رئیس سازمان خصوصی سازی پیش از این اعلام کرده بود که قیمت پایه خودروسازی ها خیلی بیشتر از قیمت روی تابلو است و براساس تابلو ارز سهام دولت در خودروسازی بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان است و از آنجایی که دولت در بودجه هم پیش بینی درآمد ۷۰ هزار میلیارد تومانی از واگذاری سهام دولتی کرده که از محل هلدینگ خلیج فارس حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان آن را تامین کرده است و می توان پیش بینی کرد که بخش عمده ۴۰ هزار میلیارد تومان باقی مانده را می خواهد از محل واگذاری دو خودروسازی تامین کند.

از این رو پیش بینی می شود که قیمت سهام در عرضه بلوکی بیش از دو برابر قیمت تابلو خواهد بود، زیرا این نوع واگذاری سیت مدیریتی در اختیار خریدار قرار می دهد و عملا متفاوت از معاملات مستقیم از طریق کارگزاری هاست به همین دلیل قیمت ها بیشتر از تابلو تعیین می شود، اما یکی از دلایل اینکه این نوع عرضه بلوکی با نرخی پایین تر از عرضه سایر شرکت ها تعیین شده به دلیل زیان انباشته حدود ۱۱۶ هزار میلیارد تومانی در دو خودروسازی است که با در نظر گرفتن سایر بدهی هایشان عملا حدود ۱۷۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند.

موافقت دولت با عرضه محصولات شرکت سایپا و ایران خودرو در بورس کالا، پیش بینی ها برای گزارش های مالی آتی این دو شرکت را مثبت کرده است، زیرا برخی برآوردها حکایت از این دارد که تنها عرضه ۲۰۷ برای ایران خودرو ده هزار میلیارد تومان سود دارد و اگر برای سایر خودروهای پرتیراژ هم همین میزان سودسازی را در نظر بگیریم زیان این شرکت در مدت کوتاهی جبران می شود و به سودسازی می رسد.

عرضه خودرو در بورس کالا باعث شده پی بر اس شرکت های خودرویی به شدت بهبود پیدا کند و به زیر یک برسد، در واقع حاشیه سود خودروسازها برای فروش یک محصول پایین و در محدوده ۵ درصد است اما به دلیل تیراژ بالا خودروسازان سود بالایی می برند

یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اینکه عرضه خودرو در بورس کالا باعث شده پی بر اس شرکت های خودرویی به شدت بهبود پیدا کند و به زیر یک برسد، گفت: تصور کنید ارزش بازار ایران خودرو برای نمونه ۷۰ هزار میلیارد تومان است و بعد درآمدزایی این شرکت برای خودرویی مانند ۲۰۷ حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان تعیین شده و این مساله نشان دهنده پی بر اس زیر یک خواهد بود.

رضا روحی با بیان اینکه گرچه حاشیه سود خودروسازها برای فروش یک محصول پایین و در محدوده ۵ درصد است اما به دلیل تیراژ بالا خودروسازان سود بالایی می برند، افزود: در تمام دنیا حاشیه سود خودروسازان پایین است و آنها از تیراژ بالا سود می برند و همین موضوع باعث شده که سازوکار محاسبه ارزندگی نمادهای خودرویی متفاوت از سایر نمادها باشد.

او افزود: از طرف دیگر همواره نوسان گیرها وارد گروه خودرویی می شوند به همین دلیل چنین خبرهایی به رشد یکباره گروه خودرویی ختم می شود، همانطور که افزایش عرضه خودرو در بورس کالا باعث شد گروه خودرویی رشد بالایی داشته باشد و حتی سایر گروه ها را هم به دنبال خود بکشند، خصوصی سازی هم همین اثر را دارد.

تاثیر سودسازی احتمالی بر زیان انباشته

درحال حاضر خبرها درباره ارزندگی گروه خودرویی ضد و نقیض است، برخی معتقدند با این زیان انباشته که خودروسازان دارند خرید سهام آنها توسط سهامداران خرد ریسک بالایی دارد، زیرا اگر آنها موفق شوند با سودسازی زیان انباشته ی خود را تسویه کنند به دلیل اینکه قوانین و مقررات در ایران بسیار متغیر است و در آینده با آزادسازی واردات خودرو شرایط برای خودروسازان ایرانی بسیار سخت خواهد شد و از طرف دیگر سهامداران هم اکنون در نمادهای دیگر که پی بر ایی زیر ۵ دارند هم متحمل زیان شده اند وای به حال اینکه بخواهند در سهام خودروسازان همچنان سهامدار بمانند.

معاملات سهام دو خودروساز بزرگ مبتنی بر گزارش های مالی آنها نیست و از طرف دیگر خصوصی سازی برای خودروسازها در صورتی می تواند موثر باشد که خریداران جدید اجازه تغییرات اساسی داشته و دولت دیگر در تعدیل نیرو و… دخالت نداشته باشد اما این اتفاق نمی افتد

یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن تاکید بر اینکه ارزندگی سهام گروه های خودرویی به دلیل زیان ده بودند تنها به دارایی آنها وابسته است، گفت: بر همین اساس معاملات سهام دو خودروساز بزرگ مبتنی بر گزارش های مالی آنها نیست و از طرف دیگر خصوصی سازی برای خودروسازها در صورتی می تواند موثر باشد که خریداران جدید اجازه تغییرات اساسی داشته و دولت دیگر در تعدیل نیرو و… دخالت نداشته باشد تا در نهایت سهامداران به سود برسند.

امیرحسن کاکایی با بیان اینکه وعده دارایی بالای خودروسازان برای معاملات سهام هم نمی تواند عایدی برای سهامداران خرد داشته باشد، تصریح کرد: هم اکنون سهامداران خرد تنها می توانند بر معاملات سهام روی تابلو قضاوت کنند و عملا قیمت عرضه بلوکی خودروسازها به دلیل پیچیدگی که در محاسبه سهام آنها وجود دارد نمی تواند تعیین کند ارزش سهام خرد شرکت چقدر است، بر همین مبنا رشدی که قیمت سهام خودروسازان پیدا کرده بیشتر تحت تاثیر مسائل روانی است.

براساس این گزارش، در حال حاضر چند پارامتر مختلف درباره پیش بینی وضعیت سهام گروه خودرویی موثر است؛ نخست اینکه عرضه خودرو در بورس کالا تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و در صورت توقف آیا بازهم پیش بینی ها برای خودروسازها مثبت خواهد بود؟ آیا با آزادسازی واردات خودرو، قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد حفظ خواهد شد یا افت می کند؟ و همچنین آیا عددهایی که درباره پیش بینی درآمدهای شرکت های خودروی انجام گرفته با هزینه تمام شده تولید انطباق دارد؟ در شرایط کنونی پاسخی برای بسیاری از این سوال ها ممکن نیست، حالا باید دید که روند خصوصی سازی چقدر در معاملات سهام دو خودروساز تاثیر می گذارد؟

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *