به گزارش قطعات خودرو به نقل از دنیای اقتصاد، طبق گفته وزیر صمت، صادرات خودرو در راستای برنامه چهارساله این وزارتخانه در حوزه خودرو انجام خواهد گرفت. این درحالی است که طبق برنامهای که وزارت صمت در فاصله پنج ماه از شروع کار فاطمیامین، به عنوان سند تحول صنعت خودرو منتشر کرد، هدفگذاری این وزارتخانه رساندن نسبت صادرات به واردات خودروی سبک به ۰۹/ ۰ تا سال ۱۴۰۱ بود که البته تا اینجای کار نه خبری از واردات خودرو بوده و نه صادرات قابلتوجهی انجام شده است.
۲۰هزار دستگاهی که فاطمیامین از آن به عنوان صادرات خودرو تا پایان سال یاد کرده اساسا رقم قابلتوجهی برای صادرات خودرو محسوب نمیشود. موضوعی که خود فاطمیامین نیز با آن موافق است و میگوید: «امسال صادرات خاصی در حوزه خودرو نداریم و میزان صادرات کمتر از ۲۰هزار دستگاه خواهد بود.»
با این حال وزیر صمت تاکید کرده است بهرغم اینکه امسال صادرات خاصی در حوزه خودرو نداشتیم که علت آن تمرکز بر بازار داخل بوده، اما برنامه صادرات خودرو از سال آینده اجرایی میشود. این اظهارات فاطمیامین در شرایطی است که همچنان مشکلات بازار داخلی خودرو به قوت خود پابرجاست و مشخص نیست تا شروع سال ۱۴۰۲ قرار است چه تحولی در بازار داخلی رخ دهد که با حل مشکلات آن، پرونده افزایش صادرات باز شود. صادرات خودرو در صورتی مطرح است که فاطمی امین در نشست اخیر خود اعلام کرد خودروسازان با ۱۴هزار مطالبه معوق مواجه هستند.
وزیر صمت در این گفتوگو تاکید کرده است که «ما یک برنامه ۴ساله برای صنعت خودرو طراحی کردیم که براساس این برنامه تدوینشده، از سال ۱۴۰۲ اقدامات لازم را برای صادرات خودرو آغاز میکنیم.» اهداف مشخصشده در این سند تا سال ۱۴۰۲ در شرایطی است که باید صادرات ماشین به اندازه ۴۰درصد از واردات باشد. با در نظر گرفتن سقف یکمیلیارد یورویی واردات خودرو، برای تحقق این هدف خودروسازان باید در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۰۰میلیون یورو صادرات خودرو داشته باشند. مطابق آمار منتشرشده در سامانه کدال، میزان صادرات ایرانخودرو در سهماهه امسال ۳۸۴ دستگاه بوده که برآورد میشود تا پایان سال جاری به ۴۸۰۰ دستگاه برسد. از میزان صادرات سایپا و پارسخودرو نیز آماری در دست نیست.
پیش از این وزیر صمت در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» مبنی بر زمان محسوس شدن برنامههای خودرویی این وزارتخانه در بازار عنوان کرده بود تا پایان سال ۱۴۰۲ بهبود وضعیت در بازار خودرو برای مردم محسوس خواهد شد. به نظر میرسد انتظار میرود تا سال آینده نوعی معجزه در بازار و صنعت خودروی کشور رخ دهد که علاوه بر ساماندهی بازار داخل به طوری که برای مصرفکنندگان قابللمس باشد، صادرات ماشین نیز قوت گرفته و بتواند به اهداف تعیینشده در برنامه چهارساله وزارت صمت برسد.
احتمالا امید وزارت صمت برای رشد صادرات در سال آینده به مذاکرات انجامشده با روسها و تحریمهایی که علیه این کشور شکل گرفته است، برمیگردد؛ چراکه بهجز این کشور تاکنون اخباری از مذاکرات برای صادرات ماشین به دیگر کشورها به گوش نمیرسد. بازارهای کنونی خودروی ایرانی همچون عراق نیز وضعیت مناسبی ندارند.
به طوری که پیش از این یحیی آلاسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، گفته بود با وضعیت فعلی احتمال دارد بازار خودروی عراق از دست برود. بنابراین وزارت صمت یا مذاکراتی برای افزایش صادرات پیش برده که اخبار آن منتشر نشده یا اینکه امید دارد تنها از طریق پیشبرد همکاری با روسیه بتواند به این هدف دست پیدا کند.
.