به گزارش قطعات خودرو به نقل از تحریریه، حرف های عجیب یک اقتصاددان درباره قیمت خودرو باعث شگفتی است و نگرانی از سطح دانش علمی در دانشگاههای کشور را افزایش می دهد، زیرا با ابتدایی ترین آمارها که در دسترس هر محقق و یا فرد عادی است، همخوانی ندارد.
دکتر علی خاکساری، کارشناس خودرو و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه درخصوص ممنوعیت انحصار در واردات خودرو معتقد است:
- واردات هرگونه خودرو، چه نو و چه دست دوم به نفع همه مردم، اقتصاد، صنعت و محیط زیست است. اگر واردات منصفانه و با تعرفه مناسب انجام شود، حتماً قیمت آن هم مناسب میشود. البته واردات باید رقابتی باشد و هر کسی از هر نقطهای در جهان که بخواهد بتواند خودرو وارد کند.
- اگر انحصار واردات خودرو به دست خودروسازان سپرده شود، نه تنها کمکی به بازار خودرو نمیکند، بلکه یک جنایت رخ داده است.
- قیمت خودرو در کشور ما ۲۰ برابر ارزش واقعی است و اگر امکان واردات خودرو با شرایط منصفانه و رقابتی انجام شود حتماً قیمت خودروی داخلی به میزان واقعی خودش نزدیک میشود. بدترین خودروی خارجی ۱۰ برابر از بهترین خودروی تولید داخل با کیفیتتر است.
- قیمت واقعی خودرویی مانند پراید چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان است.
- باید شرایط تولید خودروی شرکتهای خارجی در داخل کشور بدون مشارکت ایران خودرو، سایپا و وزارت صمت هم فراهم شود.
پراید یک خودرو نزدیک به 1000 کیلوگرمی است و قیمت 30 تا 40 میلیون تومان یعنی 1100 تا 1500 دلار که یک سوم ارزانترین خودرو دنیا یعنی سوزوکی آلتو است که فقط در بازار ضعیف هند عرضه می شود. خودرویی 3 سیلندر و 800 کیلویی که مدل تکامل یافته خودروهای سبک شهری و جایگزینی برای 3 چرخه های معروف هندی است.
به نظر می رسد که علی خاکساری علیرغم استادی در دانشکده اقتصاد؛ تحقیقات حداقلی را هم درباره قیمت خودرو انجام نداده و از اقتصاد خودرو اطلاعات کافی ندارد.
تمام قطعات تولیدی در خودروهای داخلی با قیمت جهانی محاسبه می شود و با دلار 700 درصد گران شده در 5 سال اخیر، نمی توان انتظار تثبیت قیمت خودرو داشت و سرکوب قیمتی به نابود شدن خودروسازان داخلی و سر به فلک زدن زیان انباشته آنها منجر می شود.
مدل 1200 کیلوگرمی پژو پارس را 170 میلیون تومان قیمتگذاری کرده اند که معادل 6800 دلار است که معنایی جز زیان 3000 دلاری برای ایران خودرو بابت فروش هر پژو پارس ندارد.
نتیجه این کار حذف این مدل از چرخه تولید و رفتن ایران خودرو به سمت تولید مدل های گران مانند تارا و دنا است تا بتواند از دام قیمتگذاری فرار کند. بازنده بودن مردم و شرکت نتیجه این سیاست غلط و تحمیلی است که افرادی مانند خاکساری در کسوت استادی اقتصاد از آن دفاع می کنند.
به جای خروج دولت از مدیریت مستقیم شرکت های خودروسازی و تاکید بر رقابتی شدن بازار، اصرار بر قیمتگذاری های بی منطق و بی مبنا نتیجه ای جز نابود شدن صنعت خودروسازی کشور ندارد.
به جای توصیه سیاستی عملی و دقیق، کشاندن بحث های پوپولیستی به زمین مباحث کارشناسی، از افراد سیاسی شاید پذیرفته باشد، اما از اقتصاددانان پذیرفتنی نیست.