قطعات خودرو

افزایش راندمان نیروگاه‏‏‌ها

جایگزینی نیروگاه‌‌‌های دارای راندمان پایین با نیروگاه‌‌‌های با راندمان بالا از ابتدای دولت در دستور کار قرار گرفته و در آخرین خبرها نیز اعلام شده است که ارتقای توان و راندمان نیروگاهی در ۶۰نقطه اجرایی می‌شود.

به‌‌‌ گزارش «ایسنا»، در حال حاضر سهم تولید گاز در تولید برق کشور قابل‌‌‌توجه است، به طوری که حدود ۸۲‌‌‌‌درصد از برق نیروگاه‌‌‌های حرارتی کشور در سال ۱۴۰۰ توسط گاز و مابقی توسط سوخت مایع تولید شده است. به عنوان مقایسه در کشور آمریکا در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۶‌‌‌درصد از برق تولیدی نیروگاه‌‌‌های حرارتی با گاز طبیعی و یک‌‌‌درصد توسط سوخت مایع و مابقی توسط زغال‌‌‌سنگ تولید شده است.

وجود منابع عظیم گاز در کشور ما و ایجاد زیرساخت‌‌‌های عظیم و پرهزینه انتقال گاز در تقریبا کل کشور به طوری که قریب به اتفاق نیروگاه‌‌‌ها متصل به شبکه انتقال گاز هستند و در هر نقطه از کشور که احداث نیروگاه جدیدی برنامه‌‌‌ریزی شود تامین گاز آن با هزینه اندک قابل انجام است، این فرصت مغتنم را برای صنعت برق کشور ایجاد کرده است که توسعه ظرفیت نیروگاه‌‌‌های کشور را در آینده برمبنای نیروگاه‌‌‌های سیکل ترکیبی راندمان بالا برنامه‌‌‌ریزی کند و به‌تدریج با بازنشسته کردن نیروگاه‌‌‌های قدیمی‌‌‌تر متوسط راندمان شبکه بهبود یابد

در خصوص راندمان نیروگاه‌‌‌ها باید گفت که درحال حاضر متوسط راندمان سالانه نیروگاه‌های کشور بیش از ۶/ ۳۹‌درصد است. نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با راندمان بیش از ۵۵‌درصد در کشور فعال هستند. معمولا ‌‌‌در فصل زمستان از نیروگاه‌های فرسوده با راندمان ۱۷ یا ۱۸‌درصد که سهم کوچکی از ظرفیت نیروگاه‌‌‌های ایران را دارند، استفاده نمی‌شود و بهره‌برداری از این نیروگاه‌‌‌ها فقط در زمان اوج مصرف تابستان که تقاضای برق افزایش پیدا می‌کند جهت کمک به افزایش تولید صورت می‌گیرد.

راندمان نیروگاه‌‌‌ها به بالای ۴۰‌درصد افزایش می‌‌‌یابد

با به مدار آمدن بخش بخار نیروگاه‌‌‌های سیکل ترکیبی راندمان نیروگاه‌‌‌ها به بالای ۴۰‌درصد افزایش می‌‌‌یابد. آن‌طور که اعلام شده قرار است راندمان نیروگاه‌‌‌ها سالانه ۷/ ۰‌درصد افزایش پیدا کند. طبق گفته‌‌‌های پیش‌‌‌آهنگ – مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی- در حال حاضر راندمان نیروگاه‌‌‌های کشور ۶/ ۳۹‌درصد است که با به مدار آمدن بخش بخار نیروگاه‌‌‌های سیکل ترکیبی این عدد به بالای ۴۰‌درصد افزایش می‌‌‌یابد.

به گفته وی، دوسال پیش موفق شدیم ۱۰۳۵مگاوات واحدهای موجود را ارتقا دهیم. از ۱۳۲نیروگاه و ۶۴۰واحد نیروگاهی در کشور ۶۸‌درصد مالکیت خصوصی و ۳۲‌درصد مالکیت دولتی دارند که با همکاری‌‌‌های صورت‌گرفته موفق شدیم تابستان را به‌خوبی پشت سر بگذاریم.

مدیرعامل شرکت برق حرارتی اعلام کرد که برنامه‌های متعددی را برای نیروگاه‌های با راندمان پایین در دستور کار داریم. به‌طور مثال در بندرعباس نیروگاه دوکوهه و زرند کرمان و نیروگاه سهند در دستور کار برای افزایش راندمان قرار دارند.

رئیس پژوهشگاه نیرو نیز به‌‌‌تازگی از ارتقای راندمان و ظرفیت نیروگاهی کشور با بهره‌‌‌مندی از توان پژوهشگران صنعت آب و برق و شرکت‌های فناور و دانش‌‌‌بنیان خبر داد و گفت: به منظور پیشبرد این امر، حدود ۶۰نقطه نیروگاهی شناسایی شد و با همکاری شرکت برق حرارتی و نیروگاه‌‌‌های کشور این مهم در ابعاد گسترده‌‌‌تری انجام می‌شود. به گفته مجید عمیدپور، پژوهشگاه نیرو در حوزه بهره‌‌‌وری در بخش تولید، انتقال و توزیع فعالیت‌‌‌های موثری را صورت داده است که می‌‌‌توان به ارتقای ظرفیت تولید نیروگاه‌‌‌های گازی با انجام برخی اصلاحات در پره‌‌‌های توربین‌‌‌های نیروگاهی اشاره کرد. با تحقق این مهم توان توربین V۹۴ به حدود ۱۰مگاوات افزایش یافت که این فرآیند در کل دنیا بی‌‌‌سابقه است. به عبارت دیگر پژوهشگران پژوهشگاه نیرو با همراهی یک شرکت دانش‌‌‌بنیان موفق به اعمال تغییرات در توربین‌‌‌های نیروگاه‌‌‌های گازی شدند که با افزایش راندمان و بهره‌‌‌وری نیروگاه‌‌‌ها همراه شد. طبق اعلام رئیس پژوهشگاه نیرو، افزایش ۱۰مگاواتی راندمان نیروگاهی، مستلزم سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی است؛ اما این امر با کمترین سرمایه‌گذاری و انجام تغییراتی در پره‌‌‌های توربین‌‌‌های نیروگاه‌‌‌های گازی محقق شد. به منظور پیشبرد این امر، حدود ۶۰نقطه نیروگاهی در کشور شناسایی شد و با همکاری شرکت برق حرارتی و نیروگاه‌‌‌های کشور این مهم در ابعاد گسترده‌‌‌تری انجام می‌شود. هم‌‌‌اکنون این فرآیند در ۶نیروگاه سیکل گازی به سرانجام رسیده و در چنین شرایطی به توان تولید نیروگاه‌‌‌های کشور به صورت ویژه افزوده می‌شود.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *